Travel: Maastricht & Valkenburg~ Limburg, The Netherlands

 



Докато подготвях снимките за следващата публикация "Weekends in The Kitchen" забелязах, че съм приготвила снимки от двудневния ни трип в Лимбурх, но по някаква причина не съм ги споделила с вас. Освен, че пътувахме наоколо през юни бях на виртуално гости на Om Trips Blog и отговарях на въпросите на Мони. Ако не сте срещали блога все още, непременно надникнете там. Ще се запознаете с много интересни хора от цял свят, йога практики и невероятните разкази и снимки за посетените от Мони и Дидо дестинации. 

Самото интервю с моята скромна особа, може да прочетете в линка.

На гости на... Тина (Хага, Холандия)




А сега, да ви разходя из провинция Лимбурх.

Maastricht за един ден. 

Градът не е голям, може да се обиколи пеш за ден. Разположен в югоизточната част на Холандия в провинция Лимбурх, край река Маас от където идва и името му. Maastricht е втория най-стар град в станата. Вървейки по живописните павирани улици ще усетите средновековната история, ще усетите истинската холандска култура и история. Популярността на Maastricht нараства покрай много бройните чуждестранни студенти и световно известният цигулар Андре Рие. Освен римските руини, средновековната архитектура и чаровните малки улички, Maastricht е рай за гурме любителите. 









На планина в Лимбурх.

В близост до Maastricht се намира възвишението Mount Saint Peter с най-старият форт в Холандия. Историята разказва, че от там е минавал старият път до Liege (Белгия). След затварянето на първата циментова кариера в Холандия през 2018 района придобива друг облик. Прилежащият парк е включен в Nature 2000 и е едно прекрасно място за разходки. Изградени са водоеми на няколко нива и платформа за наблюдение на тюркоазените води, с изглед към могилите. Пладформата се намира нас пещерите, които са били каменна кариера от която в двревността да добивали варовикови камъни за изграждане на църквите наоколо. Парка е с работно време, което е добре да проверите преди да го посетите. 










Музей на открито.

Ако сте отделили един укенд за района около Maastricht  не пропускайте Valkenburg. На около 10км. източно от столицата на Лимбурх се намира Valkenburg. Живописно градче опасано с канали и силно начупен релеф. Не случайно местни и туристи от съседните държави (Германия и Белгия) избират да почиват тук. Градът предлага различни активности както по хълмовете, така и под земята. Тук може да разгледате интересни пещери, една от които е бивша кариера за варовик (Fluwelengrot).

Gemeentegrot е варовикова пещера, използвана за скривалище по време на ВСВ. Разгледайте и необичайният музей на римските катакомби, историята около създаването му през 1910г. е доста интересна.  Самият град е като една открита галерия, докато се разхождате може да се наслаждавате на разнообрази скулптури и улично изкуство. 

















Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like