DIY: Lavender Linen Eye Pillows ~ Лавандулови възглавнички за отмора

DIY: Lavender Linen Eye Pillows ~ Лавандулови възглавнички за отмора


  Имали сте труден ден или тежка вечер? Четете до късно или дори цяла нощ? Преуморявате се пред компютъра? Страдате от главоболие или тежък махмурлук? Вероятно имате торбички под очите? Или просто имате нужда от домашно СПА през почивните дни? Все един от тези или други проблеми ви тормозят сутрин пред огледалото. Направете си лавандулови възглавнички за отмора. 

Виж още:
Натурален домашен ароматизатор

Грижа за кожата без пластмаса

DIY: Lavender Linen Eye Pillows ~ Лавандулови възглавнички за отмора

DIY: Lavender Linen Eye Pillows ~ Лавандулови възглавнички за отмора


Как се използват лавандуловите възглавнички?

Охладени: 

Идеални са за използване при главоболие, треска, напрежение в очите или подпухнали очи след недоспиване. Нужно е да се поставят във фризера за около 20 минути преди употреба или да се съхраняват там до всяко използване. 

Затоплени:

Затоплени с ютия или в микровълнова, лавандуловите възглавнички са подходящи против главоболи, релаксация, за отпускане преди сън. Противно на очакванията, но действат добре при горещи вълни и напрежение в синусите. Топлината допринася за отделянето на лавандуловият аромат. Ако използвате микровълнова е добре да затоплите възглавничката на не повече от 15 секунди, за да не стане прекалено гореща и да пострада кожата ви. Лененото семе спомага на температурата да се задържи по- дълго. Това може да направите и с обикновена ютия, като затоплите лавандуловата торбичка за няколко минути от двете страни. 

По всяко време:

Тези лавандулови възглавнички могат да се използват по всяко време на денонощието. Достатъчно е да покриете зоната над очите, да се отпуснете и да се наслаждавате на лавандуловият аромат. Престоя на възглавничките върху очите може да продължи толкова време, колкото ви е приятно. 

Ароматерапия:

Лавандуловата възглавничка може да се ползва за аромотерапия, като за целта капнете няколко капки натурално етерично масло върху външната страна на възглавничката. Добра идея е да се изработи възглавничка с по- малък размер, която може да държите в гардероба или скрина, като натурален ароматизатор. При този вид възглавнички, не е необходимо пълнежа да е с ленено семе или ориз, но пък ако ги има, винаги може да ги затоплите или охладите и да ги ползвате за отмора на очите. 

Съвети:

Направих лавандулова възглавничка, като използвах парче ленен плат, което избродирах на ръка, а за повече индивидуалност разнищих краищата. Добре е тъканта, която ще използвате предварително да е изпрана и изгладена. Използвайте текстил с по- тънка нишка, така ароматите по-лесно ще се усещат, а допира до кожата на по- фината материя ще е по- приятен. Уверете се, че платовете, които ползвате са с натурални оцветители или използвайте едноцветен памучен плат, за да избегнете дразнене или оцветяване на кожата. 

Използвах ленено семе, цветчета от сушена лавандула и няколко капки натурално лавандулово масло. Лененото семе може да се замени с ориз, който със същия успех задържа топлината или охлаждането във фризер. За да избегнете навлажняване на ориза или лененото семе, докато престоява във фризера, използвайте зип торбичка.

Ако предпочитате затоплящият ефект на възглавничките за очи, ползвайте микровълнова фурна или ютия. Затоплете в микровълнова възглавничката за няколко минути, ако не сте доволни от резултата увеличете времето. Ако използвате ютия не включвайте функцията "пара", така рискувате да навлажните съставките. Ако дома ви разполага с централно отопление, може да поставите лавандуловите възглавнички на някой от радиаторите, така по- бавно ще се затоплят, но пък лавандуловия аромат ще се разнесе из целия ви дом. 

Билките също могат да се комбинират. Освен лавандула, може да използвате комбинация от цветовете на лайка, листа от маточини или салвия, комбинации между тях също са възможни, Всяка от тях е доказано добро средство за добър сън, успокояване на напрежението и подходяща за всякакви възрасти. Лавандуловите възглавнички могат да се плъзват от деца над 5 години, под ваш контрол. 

Етеричните масла е добре да са добро качество, в което сте сигурни и сте използвали преди.  Количеството зависи от вашите предпочитания за наситен аромат. Възможни са комбинации от етерични масла, като дозата на всяко едно е според доминантния му интензитет. Не прекалявайте с етеричните масла, така или иначе след дълга употреба на възглавничките за очи, автомата намалява и дори изчезва.  

DIY: Lavender Linen Eye Pillows ~ Лавандулови възглавнички за отмора

DIY: Lavender Linen Eye Pillows ~ Лавандулови възглавнички за отмора


Необходимите материали за изработка на една възглавничка за отмора:

Парче ленен  или памучен плат 

1 1/2 ч.ч. ленено семе или ориз, ако намерите също люспи от елда

1/2 ч.ч. сушени цветове на лавандула

20 капки лавандулово масло

ножица

метална фуния

конец 

игла или шевна машина

DIY: Lavender Linen Eye Pillows ~ Лавандулови възглавнички за отмора

DIY: Lavender Linen Eye Pillows ~ Лавандулови възглавнички за отмора

DIY: Lavender Linen Eye Pillows ~ Лавандулови възглавнички за отмора

DIY: Lavender Linen Eye Pillows ~ Лавандулови възглавнички за отмора


От лененият плат се изрязват два правоъгълника с размери 25 х11 см.. Зашиват от всички краища, като от тясната страна се оставя малка част не зашита от където ще се пълни възглавничката. Тук е момента да спомена, че направих само една с бродерия, защото ми доставя удоволствие да шия. Останалите, които направих за подаръци на приятели уших с помощта на шевна машина. 

В суха и чиста купа се смесват лененото семе или ориз, цветовете лавандула и етеричното малко, което сте избрали. Размесват се добре и с помощта на фуния се напълва вече ушитата възглавничка. След това се зашива и онази част, която остана за напълването ѝ. 

Признавам, че колкото и да е приятно шиенето на ръка, шевната машина е за предпочитане, когато има да се изработи повече от една възглавничка. Запазих идеята за разнищените краища, но останалите лавандулови възглавнички уших с помощта на шевна машина. 

Начина на използване остава ваш избор. Аз предпочитам да използвам охлаждащия метод, действа ми стимулиращо и освежаващо сутрин, вечер предпочитам затоплена, но понякога я използвам без да охлаждам или затоплям. Лавандуловите възглавнички могат да се ползват многократно, за да удължите ефекта обръщайте я когато забележете, че изстива (ако е затоплена) или се затопля (ако е охладена).

Направете тези релаксиращи лавнадулови възглавнички, за себе си или за подарък, използвайте ги топли или студени и се насладете на приятния отпускащ ефект и наситеният аромат на лавандула. Ако практикувате йога, възглавничките са прекрасен завършек на асаните или отпускане при медитация. 

Ще се радвам да споделите в стори в Инстаграм, за да ги видя и не пропускайте да тагнете @100decors

DIY: Lavender Linen Eye Pillows ~ Лавандулови възглавнички за отмора


DIY: Lavender Linen Eye Pillows ~ Лавандулови възглавнички за отмора

DIY: Lavender Linen Eye Pillows ~ Лавандулови възглавнички за отмораКоментари

 1. Чудесна идея, полезна статия за приложение на масло от лавандула. Със сигрност ще го изпробваме. Благодаря :)

  ОтговорИзтриване
 2. Thank you for sharing useful information with us. please keep sharing like this. And if you are searching a unique and Top University in India, Colleges discovery platform, which connects students or working professionals with Universities/colleges, at the same time offering information about colleges, courses, entrance exam details, admission notifications, scholarships, and all related topics. Please visit below links:

  Dr. CV Raman University in Bilaspur

  ICFAI University in Ranchi

  AISECT University in Hazaribagh

  Integral university in Lucknow

  Amity University in Raipur

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Търсене в блога

You Might Also Like