Weekends in The Kitchen: Zero Waste Skin Care

Грижа за кожата без пластмаса



Ако промените себе си, може да промените света. Замисляли ли сте колко малко неща сте променили в себе си своите навици за последната една година. Това, че си поставяме някакви цели в началото или края на годината, пишем си ги на лист, за да не ги забравим, слагаме отметка в календара за всяка изпълнена задача, но всъщност много малко сме мръднали напред. Около нас света се развива с бясна скорост, а ние все едно сме спрели на едно място. 
Приноса на всеки от нас в промяната може да ни се вижда нищожен, но се случва. Ако все още се питате за какво говоря или какво се опитвам да кажа, то думата ми е за устойчивия начин на живот, опазването на околната среда и живота без пластмаса. Не, няма да ви чета лекция, колко е вредно и как сме затънали до гуша в отпадъци, вие това го знаете. Ще споделя моя начин за живот без пластмаса.

Моята грижа за кожата винаги е била простичка. А вече и plastic free, т.е. не използвам продукти в пластмасова опаковка или почистващи такива. 
Нямам особени проблеми с кожата, като изключим стареенето (неизбежен за всички нас процес) и това, че винаги е била суха, с напредването на възрастта става все по- суха.


За четката за зъби заменена с бамбукова вече стана дума в преден пост . Продава се паста за зъби на таблетки в картонена кутия. Какво по- добро решение, особено ако ти се наложи да пътуваш за 2-3 дена, взимаш си 2-3 таблетки и не носиш цяла туба паста за зъби. Друго решение е пудрата за зъби, без флуор с активен въглен с вкус по избор. 






Лицето си почиствам с гъба konjac и пяна за чувствителна кожа, нанасям дневен крем и ползвам поне два пъти на ден нефритен ролатор. Гъбата konjac е с много фина текстура и не дразни иначе чувствителната кожа на лицето ми.

Вечер заменям крема със домашно приготвен серум и го разнасям отново с нефритен ролатора. Усещането, което придава студения нефритен камък по лицето е много приятно.  

Серума съдържа:
2 ч.л. гел от алое вера
1ч.л. глицерин
3 с.л. розова вода
3 с.л. олио от семена на черен кимион/ нигела/ среща се още като "черно семе"
3 с.л. преварена или мицеларна вода
3-4 капки витамин Е
Всичко разбърквам добре и съхранявам в сръклено шише с пулверизатор. 

Лятото често ползвам тоник за освежаване на лицето. Приготвям комбинация с масло от мента, вода и глицерин, а когато нямам ментовото масло го заменям с розова вода. 
Пропорциите са по желание:
200 мл. мицеларна вода
30мл. глицерин
10 капки ментова масло
Всичко смесвам с бутилка с пулверизатор и винаги разклащам преди употреба. Когато ползвам розова вода (50мл) вместо ментово олио, добавям още 20 мл. глицерин. 

Почти същата е рецептата за натурален репелент, която може да намерите тук с подробни описания за различните видове натурални масла.

Поне два пъти през седмицата използвам домашно приготвена пилинг маска за лице. Зимата обикновено тази с кафе, а лятото ментова. Много освежаващо ми действат и двете. 

"Всичко ново е добре забравено старо" бе казал някой, а сапуна е едно от тях. Използвам обикновен глицеринов сапун за цялото тяло. Продава се в хартиена опаковка и е щадящ към кожата и природата, и гъба. Не използвам дунапренена гъба за баня, на пазара се предлагат вече различни видове натурални гъби. Аз се спрях на растителна гъба- луфа, която е напълно биоразградима, измива се лесно и съгне бързо. 




Шампоаните в пластмасови опаковки замених със сапун-шампоан, все още изпробвам различни видове в търсене на подходящия за моята суха коса. Скоро използвах веган серия шампоан и балсам в стъклена опаковка, но серията не беше подходяща за моята тип коса. Вместо балсам използвам масла. Докато косата ми е още мокра втривам на ръцете няколко капки комбинация обикновено от 3-4 вида олио в зависимост с какво разползгам.
Смесвам равни части:
2с.л.бадемово олио
2с.л. олио от орехи
2 с.л олио от семена на черен кимион/ нигела/ среща се още като "черно семе"
2 с.л. жасминово олио.
Наливам в стъклено шише и разклащам преди употреба. Не правя големи количества, за да не се развалят. Ако успеете да намерите натурално жасминово олио, не пропускайте да си вземете. Придава естествен блясък на косата, а аромата му е неустоим.

Имам още една лесна и много натурална рецепта, която искам да споделя с вас. От години не купувам балсам за устни. Една от причините е, че повечето се предлагат в пластмасова опаковка, а другата е, че не знам какво съдържат в действителност. За това приготвям собствен балсам за устни само с 2-3 съставки, понякога слагам и оцветител. Рецептата е следната:
2с.л. кокосово масло (не олио, различават се в консистенцията)
1ч.л. натурален пчелен восък
1ч.л. мед (по желание)
и по желание 1-2 капки червена сладкарска боя, количеството варира спрямо наситеността на цвета който желаете да постигнете.
Всичко разтапям на много слаба фурна, разбърквам добре и преливам в малка метална кутия. Ако сте привърженик на reusable продуктите, може да използвате стара опаковка от балсам, като я почистите от останалото количество и прехвърлите направения от вас в нея. 





Това са моите козметични трика за чиста и по-свежа кожа с възможно най-малко отпадъци. В случай, че предпочитате еко-френдли козметика, напишете в коментар, имам и други интересни рецепти, които искам да споделя с вас. Ако ви харесва този пост, моля споделете
Ще се радвам да споделите вашите тайни рецепти за красота?



Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like