Weekends in The Kitchen: Norwegian Brioche ❤ Норвежки Бриош


Този вид бриош кифлички се приготвят в Норвегия предимно за Коледа, но много наподобяват на козунак. Не са толкова сладки и в оригиналната рецепта се използва кардамон, а в тестото няма яйца. Реших да съчетая рецептата за козунак и бриош и да я споделя с вас, а вие ако имате желание да я изпробвате за идващия Великден. Споделете дали и на вас ви харесват (колкото и на мен) :)

Норвежки кифли бриош
необходими продукти за около 18 броя
4 ч.ч. брашно
2 яйца със стайна температура
60 г. разтопена свинска мас
60 г. разтопено соево масло
1 пакет суха мая
50г. захар
1 1/2 ч.ч прясно мляко
1 ч.л. ванилия

1 жълтък за намазване + 1ч.л. мед+ филирани бадеми/ едра захар



В малък съд затоплете прясното мляко. Добавете 1с.л. захар и пакетчето суха мая. Изчакайте маята да шупне, прибавете всички продукти и замесете тестото, като си оставите малко разтопена мазнина, с която да доумесите тестото. 
Оставете тестото да втаса на топло, покрито с чиста кърпа, за около 30 минути. 
Когато тестото е готово размесете го с част от мазнината. Трябва да се получи еластично тесто. Работете с намазнени ръце, не добавяйте повече брашно към тестото докато месите.
Разточете тестото с точилка с дебелина около 1 см. С помощта на метален ринг с диаметър 7см. изрежете кръгове. С по- малък ринг направете отвор в средата на всеки кръг. Вземете двете кръгчета с намаслени ръце, прекарайте едното до половина в отвора на другото, а него в отвора на първото. Стегнете ги леко, за да се получи плетеница.
Подредете всяка кифличка върху тава застлана с хартия за печене и оставете да втасат за 30-40 минути.
Разбийте жълтъка и меда в малка купичка и с помощта на четка намажете всяка кифла. Поръсете отгоре с филирани бадеми и едра захар. Печете кифлите на 180 градуса за около 20 минути или докато се зачервят до златисто.





Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like