На лов за трюфели с Truffle Hunting Tours


Лятото почти отмина, a аз все още не съм ви разказала колко наситено беше със събития. Едва намерих време да ви покажа малка част от тура в "лютата ферма", ако сте пропуснали, прочетете повече тук: "КАПСАЦИН В КРЪВТА - 🌶 - НА ГОСТИ В "ЛЮТА ФЕРМА" С. СТРАШИМИРОВО"

Като любител на природата и излетите сред гората и като ценител на гурме храна, когато научих от приятели за лова на трюфели веднага проучих къде наоколо се предлага такъв тур. За моя изненада фермата за трюфели, където се провеждат туровете е съвсем на близо до нашето село. 



Приключението започва дни след като беше валял дъжд. Митко ни посрещна на разклона по пътя за с. Оброчище. Събираме се групата, паркираме колите си и потегляме с предназначения за неравния терен транспорт. Посреща ни Петя с широка усмивка. Настаняваме се в къта за отдих, където Митко ни разказва подробно как са създали фермата, компетентно ни обяснява какви труфели се срещат на територията на България, през кой сезон и при какви условия се намират определените видове трюфели. Питаме за дресурата на кучетата- търсачи на трюфели и всякакви други въпроси. Става все по- интересно и сме любопитни да видим Митко и неговите питомци в действие. Отправяме се към гората, където нетърпеливи са най-вече кучетата. Добре обучени още от ранна възраст, те безпогрешно намират "черният диамант", както наричат трюфела. Митко ни обяснява, че ако не беше валяло преди няколко дни нашият лов на трюфели щеше да се провали. Сега е сезона на черният трюфел, дъждът е влял живителна сила на почвата и кучетата- търсачи намират не особено голям трюфел, но приключението продължава навътре в гората. Ловът на трюфели едва сега започва за тях. Ако посетите фермата и участвате в лов на трюфели през пролетта или есента, със сигурност ще станете свидетели на добър улов. Кучетата тичат насам-натам, но спират и започват да ровят. Намират голям трюфел, но на дълбоко. С помощта на специаален инструмент който носи винаги със себе си, Митко го изкопава и ни показва.

Митко разказва с голямо уважение за работата си, пазара на трюфели в България и чужбина, за дресурата на кучетата- тръсачи на трюфели, за нерегламентирани ловно срещи на бракониери и интерсни легенди свързани с труфелите и тяхното откритие в кулинарния свят.

Димитър и Петя казват:













В далечината се забелязват нови насаждения, Митко обяснява, че фиданките на липа, дъб и леска са изкуствено заразени с мицела на гъбата, така че новосъздадената гора след време ще има добъра продуктивност, просто трябва да се почака няколко години. Във фермата се предлага разсад на заразени фиданки, в случай, че някой много иска да създаде собствена гора за трюфели. 

Ловът на трюфели приключва с дегустация. В сайта на Truffle Hunting Tours може да прочетете подробно как е създадена фермата,  да разгледате какво включва тура и да направите своята резервация. 

Координати по които да се ориентирате за местонахождението на Фермата за трюфели: 43°24'07.4"N 28°04'15.4"E
Адрес за резервации:  office@truffle-hunting.bg
За повече информация: Truffle Hunting Tours

Преживяването е неповторимо! Съветвам ви възможно най-скоро да си резервирате място за тур и да се насладите на вкусните храни, които предлагат собствениците. Ние си тръгнахме с пакет "Императорски черен ориз с трюфели", ароматен трюфел за домашната паста, шоколадови бонбони с трюфел и паста от бял трюфел.  За любовта, която получихме от кучетата-търсачи не знам как да ви обясня с прости думи. Самата аз имам две кучета и за мен бе голямо щастие да се разхождам редом с тях. За съжаление не запомних имената им. 











пп. Надявам се С.Ж. да няма нищо против, че публикувам снимка с нея и прекрасните кучета- търсачи на трюфели.fice@truffle-hunting.bg

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like