WEEKENDS IN THE KITCHEN: ELDERBERRY & GINGER FLU SYRUP ❤ СИРОП ОТ БЪЗ И ДЖИНДЖИФИЛ ПРОТИВ НАСТИНКА

WEEKENDS IN THE KITCHEN: ELDERBERRY & GINGER FLU SYRUP ❤ СИРОП ОТ БЪЗ И ДЖИНДЖИФИЛ ПРОТИВ НАСТИНКА

Тази пролет се запознах с нови и невероятни хора тук в село. Бързо се сприятелихме и често се събирахме да си говорим на различни теми. Обсъждахме и разменяхме книги, рецепти, плодове и зеленчуци домашно производство. В едни разговор стана ясно, че в нашето село бъз не се намира, онзи бъз на който събираме цветовете за сироп. Бързо взехме решение, да отскочим до съседно село. Набрахме доволно количество цветове и си направихме сироп по тази рецепта.

Наближи есента, бъз има в нашето село, но той е друг вид, тревист бъз. Този от който се прави сироп, но от плодовете. Така най- лесно обяснявам разликата на незапознатите с биологичните видове. Съвсем на кратко по- долу обяснявам за Тревистият бъз, къде се среща, как се използва и какви лечебни свойства притежава.







Наименование:
Тревистият бъз (Sambucus ebulus), известен още като черен бъз,  бъзак, бъзе, бъзуняк, ниско бъзе е известно лечебно растение още от древността. 

Описание:
Черният бъз е тревисто растение с пълзящо коренище, изправено, голо, не набраздено стебло, достигащо до 2 метра височина. Цветовете са с неприятна миризма, събрани във връхна плоска щитовидна метлица, широка 5–16 см, с 3 главни лъча. Плодът ягодовиден, месест, черен, дълъг около 4 мм. (из книгата на  Борис Китанов "Разпознаване и събиране на билки")

Тук е момента да отбележа, че Черният бъз често се бърка с Дървовиден бъз, свирчовина (Sambucus racemosa), който достига до 5-8 метра височина, изглежда като висок храст с кора наподобяваща дърво (от там и името му). Използваемата част са съцветията, които се събират на пролет. Рецепта за сироп от бъз може да намерите тук. Някой използват и плодовете, но за тях не е доказано лечебно действие.


Използваема част:
Коренища- сушени, само по предписание на лекар или опитен билкар.

Съцветия- използват се сурови или сушени за външно приложение, под формата на запарки, чай, бани или с козметична цел.

Плодове- сушени, сурови или на пулп. Използват се в хранителната индустрия, като ликьори, вино, сироп, мармалади. 

Местонахождение:

По пустеещи буренясали места, край пътища, ниви, реки и други в цялата страна почти до 2000 м н. в. Цъфти юни — септември. 

Лечебни свойства:
В медицината се използват изсушени корени и добре узрелите плодове. Действието им e слабително, потогонно, сироп от плодовете на тревистият бъз се използва при кашлица, болно гърло, настинка и простудни заболявания. Изсушени цветове или плодове се препоръчват при кожни заболявания и обриви под формата на бани. Приладат се при направата на домашни маски за лице, тяло и коса. Действието на Тревистият бъз е успокояващо, омекчаващо и често се прилага при лечение на псориазис.
Плодовете се зползва също като багрилно средство. 

Природозащитен статус:
Тревистият бъз не е защитен вид по Закона за биологичното разнообразие.






Сироп от бъз, джинджифил, канела и лимон

необходими продукти за приблизително 1 литър

5-6 големи китки с добре узрели плодове (или 7-8 малки)

1 литър вода

кората на един лимон

една пръчка канела

1ч.ч. пчелен мед

парче джинджифил според вкуса ви

стъклена бутилка

етикети 





Метод:
Изберете чисто място от където да наберете плодове бъз. Отрежете китките с остър нож или овощарска ножица. Напълнете съд с чиста вода и потопете китките с плодчетата на бъза в нея. Изтръскайте няколко пъти, за да се измият добре. Ако има зелени или светлочервени плодове ги премахнете. Отровни са! Използвайте вилица, за да отделите плодовете от китките. В касетола смесете почистените здрави и напълно узрели плодове и водата. Намачкайте плодовете с вилица. Почистете джинджифила от кората с помощта на лъжица и го нарежете на тъни резени. Измийте добре лимона с топла вода и сапун, с помощта на зеленчуко-белачка свалете кората. Добавете джинджифила, лимоновата кора и пръчката канела при бъза и водата. Сложете  касеролата на котлона и доведете до завиране. Намалете температурата до леко къкрене и оставете всичко да се вари за 30-40 минути. След това прецедете сиропа през цедка и марля. Оставете бъзовият сироп да се охлади и добавете пчелния мед. Разбърквайте сиропа до пълното разтваряне на меда. Пресипете в бутилки и съхранявайте в хладилник. Преди консумация разреждайте с вода, по ваш вкус. Може да добавите бъзов сироп в коктейли, да го комбинирате с лимонов или портокалов сок. Сиропа от тревист бъз с джинджифил е най-добър за консумация до една година, но съхраняван в хладилник. В случай, че решите да го запазите за по- дълго, ще се наложи да стерилизирате бутилките за поне 5-10 минути във вряща вода. 

Не забравяйте да напишете на етикета съдържанието на бутилката!

Имайте предвид, че тази рецепта на бъзов сироп е концентрат, приложението му е с лечебна цел и не бива да се прекалява. Кърмачки и бременни жени не е препоръчително да го консумират.


Част от информацията е взета от книгата на Борис Китанов "Разпознаване и събиране на билки" Рецептата е модифицирана версия от IG на Fern (не е публикувана в блога ѝ)



Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like