WEEKENDS IN THE KITCHEN: Elderflower & Rhubarb Syrup ❤ Сироп от бъз и ревен




Пролетта е идеалният сезон за приготвяне на сироп от цветове на бъз и ревен. Само сега бихте намерили разцъфнали опияняващо ухаещи цветчета, а ревена се предлага по фермерските пазари и в търговските мрежи, точно през май. Сиропа от бъз е изключително ароматен, а ревена му придава леко кисела жилка, подобно на лимоните в тази рецепта ELDERFLOWER SYRUP, но се запазва чистия аромат на бъз. Сиропа е особено подходящ за алкохолни коктейли и моктейли през зимата и лятото. 

Сироп от ревен:
4-5 стръка ревен
2 ч.ч. захар
500 мл вода
био сладкарска боя (червена) по желание

Сироп от цветчета бъз:*
30-40 съцветия от бъз
3 ч.ч. захар
1500 мл. вода
сокa от половин лимон



Почистете цветчетата от бъз от дръжките, листата и повредените (почернели) цветчета. Може да използвате четка, за да премахнете евентуални насекоми. Не ви препоръчвам да миете цветовете, тъй като вкуса от прашеца ще изчезне. В голям съд  сложете всички почистени цветчета, залейте ги с вода, похлупете съда и оставете цветовете да се накиснат за 24 до 48 часа. 

*В случай, че предпочитате да направите сироп от бъз, без ревен, ползвайте тази рецепта ELDERFLOWER SYRUPТук е момента да спомена, че ако предпочитата сиропа леко газиран, може да ползвате десетина зърна ориз и да ги добавите, докато цветчетата бъз се накисват. Колкото повече ориз използвате, толкова по- интензивна ще бъде ферментацията и газировката ще се засили. 




През това време измийте и нарежете стръковете ревен на парчета около 2 см. дълги. В тенджера в която ще се вари сиропа смесете ревена, захарта и водата. Загрейте котлона докато сместа зарви, след това го намалете до леко къкрене. Оставете ревена да се вари в захарния сироп за около 30 минути. След като изстине го прецедете през цедка или тензух. След варенето цвета на ревена се променя към по- светъл, ако искате сиропа да запази червения цвят на ревена добавете малко биологична сладкарска боя.  Съхранете сиропа за по- късно. 

Пулпата, която се получава може да ползвате като мармалад за непосредствена консумация.  
Ето няколко рецепти с ревен, които може да приготвите:




Прецедете бъзовия цвят през цедка или марля в голяма тенджера. Добавете захарта и загрейте течността докато заври, след това намалете котлона до леко къкрене. Прибавете сиропа от ревен и сладкарската боя (количеството преценете на око, в зависимост колко наситен бихте искали да е цвета на сиропа). Оставете сиропа леко да къкри, докато започне да се сгъстява, приблизително час. След като изключите котлона добавете лимоновия сок.

Пригответе чисти, подсушени и стерилни бутилки с тапи. След като сиропа вече е готов, пресипете го още горещ в бутилките. Обърнете ги с тапите надолу, за да стегне уплътнението им. Съхранявайте сиропа на тъмно и прохладно място. Разредете преди консумация. 






Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like