Travel: 9 места, които да посетите в Холандия през Април



Ако за първи път ще пътувате до Холандия през пролетта, добре е да знаете основни неща за страната на лалетата. Всеки сезон предлага разнообразни забавяния, но април месец е най- подходящото време за посещение. Климата позволява дълги разходки навън, рядко вали и доста често температурите достигат 20-25 градуса през деня. Дните са дълги и залеза настъпва късно, за разлика от зимата. Пролетта в Нидерландия е един от най- прекрасните сезони.  

*всяко заглавие е активен линк, който води към по- подробна статия за мястото. 


Може би най- известния парк в света или поне в Европа. Keukenhof е отворен от средата на месец март до средата на май. Говори се, че поради глобалното затопляне и промяна в температурите е възможно отварянето на парка да се измести малко по-рано. Точните дати се менят, но в сайта на Keukenhof  може да направите справка. Края на Април е идеалното време да го посетите. По това време на годината всички цветя в парка са цъфнали, а по- ранните още не са прецъфтели. Така може да се насладите на цялата красота в парка.







Фестивала на цветята Bloemencorso  се провежда предпоследния уикенд на април, освен ако не съвпада с Великден (датите се променят). Платформите със скулптури от пролетни цветя се придвижват почти три дена, много бавно по определен маршрут. Като крайна точка е парка Keukenhof. Ако решите да гледате този спектакъл от цветове и аромати, добре е да тръгнете по- рано до определената точка за наблюдение, предвидени са паркинги за целта, но голяма част от маршрута ще се наложи да извървите пеша.

На връщане от парка ви препоръчавм да се отбиете покрай полята край Лисе, насадени с лалета. Гледката е спектакуларна и вероятността да имате подобни лалета във вашата градина следващата пролет е много голяма. 






В края на Април е рождения ден на Краля. Празненствата започват още от предната вечер. На места са издигнати подиуми и сцени, чува се музика от всякъде, бира се лее с галони, паркинги и заведения се пукат по шевовете. Но голямата лудница е на 27 Април. Само на този ден може да видите хиляди хора да пият по улиците (през останалото време е забранено и има глоба), да пушат трева извън кофи шоповете, само тогава ще видите Амстердам потресаващо мръсен и претъпкан от местни и туристи. Купона тече на макс, опашки се вият пред мобилните тоалетни инсталирани в центъра на града. В района на червените фенери струпването на тълпи е повече от всяко друго време на годината. 

Не се изненадвайте от опънатите одеяла пред къщите или на тротоарите от които се продават всякакви джунджурийки. Това е стара традиция и е предимно за децата, но често и възрастните предлагат на безценица непотребните им вече вещи. Независимо в кой град ще попаднете по време на празненствата по случай рождения ден на Краля, ще останете приятно изненадан да видите как се веселят холандците, а те умеят да го правят.







И докато сте в района на Амстердам, непременно отскочете до Zaanse Shans, малко типично холандско селце превърнато в музей. Само на около 30 минути с кола, ще се озовете сред зелените къщички превърнати в музеи на занаятите, все още работещи автентични вятърни мелници и спокойствието, което цари почти във всяко подобно селце в Нидерландия. 







Или както често ще срещнете да го назовават "града  без улици" или " Нидерландската Венеция". Тези твърдения до някъде са верни. Града има улици, но са предимно за пешеходци или велосипедисти. За автомобилите са обособени паркинги, а придвижването на живущите там или туристите става с лодки. Пролетта е най-прекрасния момент да посетите Giethoorn, всичко наоколо е свежо, цветя украсяват паркове и градини, а туристите все още не са окупирали това приказно градче.







Тук са запазени над 400 монумента в първоначалния им вид, точно по тази причина казват за Бриле, че има най-голям брой монументи и паметници на културата на глава от населението. Най-посещавани са градската библиотеката, катедралата, която е замислена да бъде най-голямата в Холандия, но не е довършена и останалите в първоначалния си вид тухлени порти и охранителните фордове на града.  В началото на април в това чаровно градче може да присъствате на празненства по случай края на осемдесет годишната война между Холандия и Испания. 







Ако все пак решите точно през април да посетите Нидерландия, не пропускайте да се разходите по крайбрежието. За разлика от лятото, когато е пълно с туристи и местни, от всяко заведение гърми музика и се носи аромат на барбекю,  през пролетта е спокойно и супер релаксиращо да се разходиш по широката плажна ивица. Само на брега на Северно море, ако се покачите на дюните може да видите разликата в морското равнище. Така ще добиете представа как 26% от територията на страната е под вода. 






8. Elfia В замъка "Kasteel de Haar"

Ежегодно през втората половина на април се провежда тридневен фентъзи фестивал Elfia. Освен, че може да участвате с нестандартен костюм и грим, също така може да правите снимки на участниците, които с най-голяма охота ще ви позират. 






9. Бонус съвет:

Непременно посетете локална пивоварна, където може да опитате невероятни на вкус бири, някой от които са сезонни и могат да се пият само през април.

Холандците не са световно известни кулинари, но пък са известни с това, че пият много кафе. Което и кафене да посетите, опитайте местните десерти, най- известния такъв е ябълковия пай със сметана или poffertjes.












Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like