Lifestyle: 5 причини да харесваш минимализъм


5 причини да харесваш минимализъм

Less is more!
Всички сме чували тази известна фраза, но колко от вас се замислят, какво точно означават тези простички думи!?!
На кратко казано, минимализмът е начин да живеем съзнателно и семпло, само с неща от които се нуждаем. 

От всякъде ни бомбандират с реклами, билбордове, видеа - да купуваме повече, да консумираме повече. Задаваме ли си въпроса дали имаме нужда от всичките тези предмети, козметики, услуги, храни, химия?

За да решите да живеете семпло, просто или казано на кратко, минималистично, първо трябва разберете смисъла на минимализма. Ето пет причини да харесвате минимализма:


1. Минимализъм в ежедневната рутина.

Сведете ежедневните си нужди до минимум, как? Всеки ден започва по един и същи начин: баня, кафе/чай/закуска, избор на тоалет, работа, вечеря, време със семейството/ приятели. Започнете от днес, намалете козметиката, която ползвате, изпийте чая/кафето си в любимата си чаша и не купувайте нови и нови. Изхвърлете дрехите и обувките, които не сте обличали поне една година. Редуцирайте вещите свързани с работата ви, като запазите най- необходимите. Прекарвайте повече време със семейството/ приятелите/ домашните любимци, вместо да търсите нов препарат за пода, червило или спортна кола.

5 причини да харесваш минимализъм

5 причини да харесваш минимализъм

2. Минимализъм във вещите.

 Доказано е, че консумацията на вещи дава само моментно щастие, то не идва с новите вещи, щастието ще се появи, когато се изпълните със смисъл, правите добро и се насладите на отношението си към живота и хората около вас, тогава и само тогава, когато осъзнаете, че вещите не правят спомените. Освен емоционална лекота, минимализмът във вещите ще ви освободи от непрестанното слугуване на дадена вещ. Ще имате повече време за себе си и за близките си. Само си представете, колко време прекарвате да почистите къщата си; да оставите колата на автомивка; да занесете килима на почистване; да измиете и подредите всички 12 сервиза за хранене, които притежавате; да опаковате и сортирате коледните играчки.... вместо да прекарате времето с децата в градината, да разходите кучето си или да отидете на масаж. Освободете се от клопката на потребителя, не е нужно да усложнявате живота си с още и още ненужни вещи. 

По този начин се ограничава свръх произвоствтото на вещи и предмети замърсяващи планетата, минимализма ни кара да се замислим към по- устойчив начин на живот, щадящ природата и хората като цяло. 

5 причини да харесваш минимализъм

5 причини да харесваш минимализъм

3. Минимализъм в целите.

Високите цели се постигат бавно и с голяма всеотдайност, но малките са препъни камъка в нас и трудно ги преодоляваме. Сведете своите цели до минимум една или две. Придържайте се към реалистични цели. Постарайте се да ги достигнете, съсредоточете се върху тях, фокусирайте се не върху материалното, за да достигнете успеха. Преследвайте мечтите си и постигайте целите си без да отдавате прекомерно значение на материалното, а само върху това, което ви прави щастливи. 

5 причини да харесваш минимализъм

4. Минимализъм във времето

Ако точно сега сте отворили лаптопа и си търсите нова лятна рокля и чанта към нея, но имате възможност за избор- дали да похарчите тези пари за рокля, която ще облечете 2-3 пъти през лятото или да ги заделите в пенсионната си сметка, кое бихте избрали? Минимализъм, не значи да се откажете от хубава дреха, парфюм, кола. Минимализмът във времето е инвестиция, която правите за самия себе си.
Това важи и за дневния ви график. Прекомерното губене на време, ще ви отдалечи от близките ви, от приятелите ви, също от целите и мечтите ви. Научете се да се съсредоточвате върху важните неща и да намирате удоволствие от тях.


5 причини да харесваш минимализъм


5. Минимализъм в желанията.

Списъка на всеки от нас е различен, но вярвам, че за много от вас преживяванията имат по- голяма стойност от вещите, например. Ето няколко примера заради които си заслужава да отделите време, вместо да купите онази лятна рокля: 
  • искате да посетите курс по рисуване,
  • да пробвате нов ресторант,
  • да организирате мечтаната ваканция,
  • имате нужда да прекарате време сред природата или в градината,
  • чете ви се нова книга,
  • намерили сте си ново хоби,
  • искате да се срещнете с приятели,
  • нуждаете се от спа процедури,....
Списъкът е безкраен, намалете консумацията на материални неща и всичко, което желаете и не сте намерили време, ще си го получите лесно, то ще ви носи щастие, ще трупа спомени и ще ви носи удовлетворение и не на последно място води до здравословен начина на живот.

Наслаждавайте се на моментите, които ви радват, не се лишавайте от преживявания за сметка на вещите, опростете живота си, живейте бавно, докосвайте се често до природата, намерете време за любимите хора и правете добро. 

5 причини да харесваш минимализъм







Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like