Interior: Scandi BohoНаскоро публикувах статия относно минимализма и получих обратна връзка от читателите, които харесват минимализъм, но биха искали да внесат индивидуализъм и уют в интериора на дома си. Статията днес е специално насочена към тях и към всички останали, които искат да променят нещо, но не се осмеляват. Благодаря на всички, които ми писаха, оценявам това. 

 Scandi Boho стил в интериора. 


Какво е  Scandi Boho стил?

Стиловият жанр наречен  Scandi Boho е бохемски стил със скандинавско звучене или обратното. На кратно казано  Scandi Boho в интериора е използването на бохемски свободния дух съчетан с минималистичен скандинавски начин. Що се отнася до интериора  Scandi Boho стила се фокусира върху изчистените форми, прости линии, минимализъм и функционалност с присъщите за  Boho стил елементи. 

Скандинавския стил е с ясно очертани линии, простоват, минималистичен, светъл, пестелив ...Less is more.
Бохемския стил е дързък, романтичен, шарен, приветлив, разточителен...Какво е  Scandi Boho интериор?


За да разберем самия стил в интериора, ще се запознаем с двата стила поотделно.

Скандинавски стил.

Той е характерен с минимализъм, простота и функционалност. Скандинавският стил спада към школата на модернизма, познат ни от средата на миналия век. Разликата между съвременния и модерния скандинавски стил е в опростените форми, правите линии, използването на естествени материали (кожа, дърво, метал), вкарване на повече светлина в помещенията и използване на бледи тонове от цветовата палитра. За разлика от сканди модернизма в съвременния сканди стил навлизат откритите пространства, простор, прави и издължени линии, черното почти се избягва. Цветовете са светли и студени, предимно- бяло, синьо, сиво, бежов. 

Няколко примера за скандинавски стил:

Бохемски стил.

Той е абсолютната противоположност на скандинавския стил. При Бохо стила присъстват колорит, ярки цветове, фриволност, романтизъм, помещения изпълнени с живот, предмети от цял свят, смесица от култури и екзотични страни, придава се естетика на свободния и фриволен начин на живот. Както подсказва името му Boho, то произлиза от думата Bohemian . Течение, вдъхновено от начина на живот на хипитата през '60 и '70 години на миналия век, от хората със свободен дух и без предразсъдъци. 
Boho стилът е силно индивидуален с присъщите му натурални елементи като ратан, макрамета, обилна растителност, ярки багри, фриволна и удобна мебелировка. Цветовете в този стил са наситени, от огнено оранжев, електриково синьо, наситено лилаво до топли земни цветове. Детайлите и декоративните елементи са предимно ръчно изработени от естествени материали, винтич предмети или такива от различни етно култури.

Няколко примера за Бохемски стил:

Съчетанието между двата стила Сканди и Бохо на пръв поглед може да изглежда трудно, но на практика комбинацията между тях е изключително лесна. Баланса, който се получава наричаме Scandi Boho и е идеално приложим в интериора на съвременния дом. Съчетанието на изчистения, монохромен и минималистичен скандинавски стил в интериора лесно се съчетава с закачливия, романтичен и игрив бохо стил.

  Защо Scandi Boho стилът е толкова популярен?

  Акцентиране върху светлината и простора в пространствата е все повече търсен ефект в интериора. Натуралните, земни и природни елементи са за предпочитане пред имитации и изкуствени материали. Изчистените и светли тонове в сканди стила съчетани с драматичните и закачливи детайли и орнаменти от бохо стила се противопоставят като контра пункт един на друг. 
  Всичко това произлиза от стремежа към по- устойчив начин на живот, нулеви отпадъци, движението slow living, лесно и бързо преработване на отпадъците, намаляваме на вредните емисии, преизползване на вече произведени вещи и .т.н. 

  Цветовете в Scandi Boho интериора

  Предимно се използват натурални светли тонове на бежово, теракота, сиво, синьо или сиво в съчетание с бяло, като често се срещат смесица от злато, бронз, каменно сиво, кристално бяло, цветове от натурални материали- вълна, лен, коноп, ратан, растителни. Тоналността е монохромна, разнообразена с дребни акценти в контрастни цветове. 
  Елементи в интериорния стил Scandi Boho.

  За да се избегне еклектиката в този стил, добре е да се поддържа една линия, тема върху която да се надгражда и развива интериора. Да се избере фокусна точка, както на цялостния интериор, така и на всяко отделно помещение. 

  Мебели

  Достатъчно е да се придържате към монохромна палитра, текстури със сходна цветова гама. Внасянето на винтич мебели, декорации или текстил са присъщи на Scandi Boho стила, но се подхожда с особено внимание. Например, винтич масичка за кафе пред дивана, би стояла много добре, но внасянето на мебели от същия вид ще отклонят вниманието от масичката. Марокански килим би изглеждал чудесно в помещението, но не под вече споменатата по- горе масичка. 
  Scandi Boho стила е характерен с ниски дивани, маси и възглавници за сядане. Меките мебели от лен, кожа, сукно в натурални цветове са емблематични за стила Scandi Boho. Масите за хранене и столовете са максимално изчистени по форма и дизайн с натурален цвят на дърво.

  Растения

  Растенията, колкото повече, толкова по- добре. Внесени от бохо стила, те придават на урбанизираното жилище уют, индивидуализъм и напомнят за допира с природата. Те не само са декоративен елемент в дома, за растенията в интериора може да прочетете тук.

  Природни елементи

  Ратан, тръстика, сухи треви, макрамета, кожа...всички те са натурални, природни бохо елементи, които внасят топлота в иначе "стерилния" сканди стил. Балансират и хармонизират простотата на правите линии изрисувани от сканди стила. Допълнително внасят цвят към монохромния изглед на интериора. 

  Декорация

  Лампи, килими, възглавници, керамика, картини, постери и всякакъв тип декорации от антични и винтич предмети може да се използват в изграждането на цялостния интериор. Тайната на успеха се крие във внимателно  и умерено смесване на ново и старо, светло и пъстро, текстури и материали. 


  В заключение да кажа, че Scandi Boho стила е съвсем лесно приложим и изключително актуален тренд в момента за динамичния и забързан начин на живот, които водим. Ние се нуждаем от пространство, по- малко вещи за по- лесен живот, време което да прекарваме с близките и приятелите, да трупаме спомени и да изберем устойчив интериор за дома и за себе си.

  Ако тази статия ви е допаднала и ви е любопитно да разберете как по- добре да си организирате помещенията в стил Scandi Boho, напишете ми коментар или изпратете запитване на мейл 100decorsatgmildotcom


  Всички снимки са избрани произволно от Pinterest.

  Comments

  1. Чудесна статия

   ReplyDelete
  2. Благодаря ти, Злати, за чудесната статия. Честно, не знаех какъв е този Сканди Бохо стил, но много ми харесва.
   Уникални и с вкус подбрани интериори. Със сигурност ще си открадна някоя идейка.

   ReplyDelete
  3. Изключително приятно написано, лесно запомнящо се, интересно и с ПРИМЕРИ! Благодаря Ви за така хубавата подбрана информация!

   ReplyDelete

  Post a Comment

  Търсене в блога

  You Might Also Like