Interior: Scandi Boho



Наскоро публикувах статия относно минимализма и получих обратна връзка от читателите, които харесват минимализъм, но биха искали да внесат индивидуализъм и уют в интериора на дома си. Статията днес е специално насочена към тях и към всички останали, които искат да променят нещо, но не се осмеляват. Благодаря на всички, които ми писаха, оценявам това. 

 Scandi Boho стил в интериора. 


Какво е  Scandi Boho стил?

Стиловият жанр наречен  Scandi Boho е бохемски стил със скандинавско звучене или обратното. На кратно казано  Scandi Boho в интериора е използването на бохемски свободния дух съчетан с минималистичен скандинавски начин. Що се отнася до интериора  Scandi Boho стила се фокусира върху изчистените форми, прости линии, минимализъм и функционалност с присъщите за  Boho стил елементи. 

Скандинавския стил е с ясно очертани линии, простоват, минималистичен, светъл, пестелив ...Less is more.
Бохемския стил е дързък, романтичен, шарен, приветлив, разточителен...



Какво е  Scandi Boho интериор?


За да разберем самия стил в интериора, ще се запознаем с двата стила поотделно.

Скандинавски стил.

Той е характерен с минимализъм, простота и функционалност. Скандинавският стил спада към школата на модернизма, познат ни от средата на миналия век. Разликата между съвременния и модерния скандинавски стил е в опростените форми, правите линии, използването на естествени материали (кожа, дърво, метал), вкарване на повече светлина в помещенията и използване на бледи тонове от цветовата палитра. За разлика от сканди модернизма в съвременния сканди стил навлизат откритите пространства, простор, прави и издължени линии, черното почти се избягва. Цветовете са светли и студени, предимно- бяло, синьо, сиво, бежов. 

Няколко примера за скандинавски стил:

Бохемски стил.

Той е абсолютната противоположност на скандинавския стил. При Бохо стила присъстват колорит, ярки цветове, фриволност, романтизъм, помещения изпълнени с живот, предмети от цял свят, смесица от култури и екзотични страни, придава се естетика на свободния и фриволен начин на живот. Както подсказва името му Boho, то произлиза от думата Bohemian . Течение, вдъхновено от начина на живот на хипитата през '60 и '70 години на миналия век, от хората със свободен дух и без предразсъдъци. 
Boho стилът е силно индивидуален с присъщите му натурални елементи като ратан, макрамета, обилна растителност, ярки багри, фриволна и удобна мебелировка. Цветовете в този стил са наситени, от огнено оранжев, електриково синьо, наситено лилаво до топли земни цветове. Детайлите и декоративните елементи са предимно ръчно изработени от естествени материали, винтич предмети или такива от различни етно култури.

Няколко примера за Бохемски стил:

Съчетанието между двата стила Сканди и Бохо на пръв поглед може да изглежда трудно, но на практика комбинацията между тях е изключително лесна. Баланса, който се получава наричаме Scandi Boho и е идеално приложим в интериора на съвременния дом. Съчетанието на изчистения, монохромен и минималистичен скандинавски стил в интериора лесно се съчетава с закачливия, романтичен и игрив бохо стил.





    Защо Scandi Boho стилът е толкова популярен?

    Акцентиране върху светлината и простора в пространствата е все повече търсен ефект в интериора. Натуралните, земни и природни елементи са за предпочитане пред имитации и изкуствени материали. Изчистените и светли тонове в сканди стила съчетани с драматичните и закачливи детайли и орнаменти от бохо стила се противопоставят като контра пункт един на друг. 
    Всичко това произлиза от стремежа към по- устойчив начин на живот, нулеви отпадъци, движението slow living, лесно и бързо преработване на отпадъците, намаляваме на вредните емисии, преизползване на вече произведени вещи и .т.н. 

    Цветовете в Scandi Boho интериора

    Предимно се използват натурални светли тонове на бежово, теракота, сиво, синьо или сиво в съчетание с бяло, като често се срещат смесица от злато, бронз, каменно сиво, кристално бяло, цветове от натурални материали- вълна, лен, коноп, ратан, растителни. Тоналността е монохромна, разнообразена с дребни акценти в контрастни цветове. 




    Елементи в интериорния стил Scandi Boho.

    За да се избегне еклектиката в този стил, добре е да се поддържа една линия, тема върху която да се надгражда и развива интериора. Да се избере фокусна точка, както на цялостния интериор, така и на всяко отделно помещение. 

    Мебели

    Достатъчно е да се придържате към монохромна палитра, текстури със сходна цветова гама. Внасянето на винтич мебели, декорации или текстил са присъщи на Scandi Boho стила, но се подхожда с особено внимание. Например, винтич масичка за кафе пред дивана, би стояла много добре, но внасянето на мебели от същия вид ще отклонят вниманието от масичката. Марокански килим би изглеждал чудесно в помещението, но не под вече споменатата по- горе масичка. 
    Scandi Boho стила е характерен с ниски дивани, маси и възглавници за сядане. Меките мебели от лен, кожа, сукно в натурални цветове са емблематични за стила Scandi Boho. Масите за хранене и столовете са максимално изчистени по форма и дизайн с натурален цвят на дърво.

    Растения

    Растенията, колкото повече, толкова по- добре. Внесени от бохо стила, те придават на урбанизираното жилище уют, индивидуализъм и напомнят за допира с природата. Те не само са декоративен елемент в дома, за растенията в интериора може да прочетете тук.

    Природни елементи

    Ратан, тръстика, сухи треви, макрамета, кожа...всички те са натурални, природни бохо елементи, които внасят топлота в иначе "стерилния" сканди стил. Балансират и хармонизират простотата на правите линии изрисувани от сканди стила. Допълнително внасят цвят към монохромния изглед на интериора. 

    Декорация

    Лампи, килими, възглавници, керамика, картини, постери и всякакъв тип декорации от антични и винтич предмети може да се използват в изграждането на цялостния интериор. Тайната на успеха се крие във внимателно  и умерено смесване на ново и старо, светло и пъстро, текстури и материали. 


    В заключение да кажа, че Scandi Boho стила е съвсем лесно приложим и изключително актуален тренд в момента за динамичния и забързан начин на живот, които водим. Ние се нуждаем от пространство, по- малко вещи за по- лесен живот, време което да прекарваме с близките и приятелите, да трупаме спомени и да изберем устойчив интериор за дома и за себе си.

    Ако тази статия ви е допаднала и ви е любопитно да разберете как по- добре да си организирате помещенията в стил Scandi Boho, напишете ми коментар или изпратете запитване на мейл 100decorsatgmildotcom


    Всички снимки са избрани произволно от Pinterest.

    Коментари

    1. Анонимен29 май, 2020 14:42

      Чудесна статия

      ОтговорИзтриване
    2. Анонимен29 май, 2020 14:45

      Благодаря ти, Злати, за чудесната статия. Честно, не знаех какъв е този Сканди Бохо стил, но много ми харесва.
      Уникални и с вкус подбрани интериори. Със сигурност ще си открадна някоя идейка.

      ОтговорИзтриване
    3. Изключително приятно написано, лесно запомнящо се, интересно и с ПРИМЕРИ! Благодаря Ви за така хубавата подбрана информация!

      ОтговорИзтриване

    Публикуване на коментар

    Търсене в блога

    You Might Also Like