Rhubarb Strawberry & Hazelnut Pie

Пай с рабарбар, ягоди и лешници

тесто:
250 г. брашно
115 г. (биологично) краве масло
3-4 с.л. студена вода
1 с.л. захар
щипка сол

плънка:
връзка рабарбар или олоко 5-6 стръка (1кг)
250-300 г. пресни ягоди
1/2 ч.ч. кафява захар
2-3 с.л. царевичен грис
1/2 ч.ч. лешници

Photo: 100 decors

Загрейте фурната на  200 градуса. Обелете и почистете рабарбара, нарежете го на парченца с дължина около 3-4 см. изсипете ги в тавичка и го поръсете с половината кафява захар. Оставете го да се пече за около 10-15 минути или до леко омекване. Охладете.
Пресейте брашното в голяма купа или направо на работния плот, добавете към него захарта, солта и маслото нарязано на кубчета. Започнете да мачкате с пръсти маслото и стривайте заедно с брашното на трохи, добавете водата. Замесете тесто, работете бързо. Завийте тестото в кухненско прозрачно фолио и оставете да престои за 30 минути в хладилник.

Photo: 100 decors
 
Извадете тестото и разточете на дебел лист. Пренесете го в тава с диаметър 22-24 см. и леко раздърпайте покрая. Поръсете гриса върху тестото и изсипете охладения рабарбар. Измийте и почистете ягодите разрежете на 4 и наредете равномерно върху рабарбара. Поръсете останалата кафява захар. Завийте краищата на тестото навътре, така че да прехлупи плънката.

Photo: 100 decors

В малък тиган сложете лешниците и леко ги запечете и обелете ( ако не са). Ако ползвате печени лешници, пропуснете тази стъпка. Натрошете на едро печенеите лешници и поръсете пая с тях. 

Photo: 100 decors
 
Печете пая за около 30 минути в загрята на 190 градуса фурна, след което увеличете и печете още 15 минути. Ако предпочитате по-сладко, като се има предвид, че рабарбара леко накиселява може е да поръсите с едра захар.

Photo: 100 decors


Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like