Sweet Easter Bread

Козуначени питки с локум

Photo: 100 decors
  Тази година католиците посрещнаха Великден с около един месец по-рано от православните християни. Но пък това му е хубавото, понякога празнуваме по два пъти. Както си е обичая имаше шарени яйца, козунаци и кифли

Photo: 100 decors
  Ако все още не сте приготвили козунаците за предстоящите Великденски празници, може да използвате тази чудесна и изпитана не само от мен рецепта за прекрасни козунаци.
Само да добавя, че количеството захар може да се увеличи и освен стафиди може да се добавят захаросани портокалови корички. 

Photo: 100 decors

Освен козунака, направих 12 ароматни и меки козуначени питки с локум, поръсени със захар с розови листенца. Използва се част от  тестотo след като се замеси и се остави да втаса 2 пъти. Преди да се омеси тестотo за последен път,  да се навие и пренесе в тавата за печене се отделят 12 топки по 40 грама всяка. Всяко парченце тесто се притиска върху работния плот леко с пръсти , в средата се поставя кубче локум (в случая класическият -розов). Прегъва се на малка топка и се поставя в намазана с разтопено масло форма за мъфини. Пригорвените 12 питки се завиват с кърпа и се оставят на топло да удвоят обема си. Намазват се с разбит жълтък и се поръсват със захар с розови листенца. Пекат се на 180 градуса до розово.

Шарени Великденски празници, изпълнени с много светлина и усмивки!
Photo: 100 decors
Photo: 100 decors

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like