WEEKENDS IN THE KITCHEN: STRAWBERRY RHUBARB SODA SYRUP


 

Понякога се чудя аз ли съм единствената която купува равен от зеленчуковия щанд в магазина. Колкото и странно да звучи, той може да се ползва за различни сладкиши, сиропи и дори за ястия. Всяка година намирам нови и нови приложения. Жалко, че не се предлага целогодишно, за да може да си приготвям често домашен сироп от равен. Комбинацията на равен с ягоди е традиционна, но винаги може да комбинирате с малини, къпини и други сезонни плодове. 



_
Сироп от равен и ягоди
необходими продукти за около 600 мл.:
1/2 кг. равен
1/2 кг. ягоди
1 ч.ч кристална захар
1 ч.ч вода
1 лимон
_

Измийте ягодите, почистете ги от зелената част и ги нарежете. Измийте стръковете равен и ги нарежете на парчета с дължина около 1 см. Измийте лимона и обелете кората на тънко. В голяма тенджера смесете всички продукти. Загрейте котлона до завиране и след това намалете до леко къкрене. Оставете сместа да се вари около 20 минути или до омекване на равена и ягодите. 







Дръпнете тенджерата на страна, за да се охлади сместа. През това време пригответе дълбок съд, цедка и чиста марля. Изсипете плодовата смес в марлята и прецедете сиропа. Добавете лимонов сок на вкус. 

Оставете пулпата да се охлади напълно. Преместете я в буркан с капак и я съхранявайте в хладилник. Използвайте за намазване на сладкиш, за сутрешно мюсли или смути. Трайността й не е голяма, така че, консумирайте до няколко дни. 


 
 
Изстиналия сироп съхранете в бутилка. Консумирайте с много лед и газирана вода.Ако предпочитате алкохолен коктейл, може да добавите качествен джин, водка или текила.




 -All photos by  ©100 decors-

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like