Travel: North Brabant, The Netherlands~ Moses Bridge





Холандците казват, че ако си видял един град в Нидерландия, значи си видял всичките, което изключва столицата Амстердам, Хага и Ротердам. Не мога да се съглася изцяло с това твърдение след като все по- често уикендите пътуваме до някой малък град в различна провинция. Във всеки град или провинция намирам по нещо различно, което не може да се види в други.

Виж още:

PETTEN AAN ZEE, NORTH HOLLAND


Изминалият уикенд, например съвсем за кратко се отбихме до Норд Брабант. Причината беше, че след като разглеждах много снимки на така известния " Мост на Моисей" (The Moses bridge) бях впечатлена от изцяло  потопеното във вода съоръжение и исках да премина през него. Може би сезонът не беше подходящ, липсваше онази мистична мъгла обгърнала моста (както го показват някой снимки в мрежата), водата бе засипана с листа и клони и някак цялата мистика и красота се губеше. Но това ни най малко не попречи на разходката. 

The Moses bridge се намира в защитена от Натура 2000 местност Brabantse wal, където все още се намира крепостта Fort De Roovere . През годините крепостта е била обсадена от французи,  англичани и испанци и почти разрушена по време на Осемдесетгодишната война на холандците с испанците. В последствие крепостта е забравена и започва да се руши.

През 2010 година общината решава да възстанови крепостта, да укрепи бреговите полдери и тогава бива изграден и Мойсеевият мост, препратка към разцепването на водата. В непосредствена близост до моста е изградена дървена кула, чиято цел е за наблюдение и туристическа атракция. Парка около крепостта е снабден с добре поддържани велосипедни алеи и пешеходни пътеки. 








В непосредствена близост е малкото градче Berhen op Zoom, административна столица на провинция North Brabant. Както споменах всички градове си приличат и тук също в централната част на града са разположени Градската църква, Пазара и Големия Площад. Дали заради времето или късния следобед, но почти не срещнахме хора из града, което направи разходката още по- приятна.

Галерията и музея, които се намират в късно готическия замък Het Markiezenhof построен през 15в. и реновиран през шестдесетте години на миналия век, все още бяха отворени и ни дадоха възможност да се насладим на меката светлина и постоянната изложба на керамика и картини. 





Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like