WEEKENDS IN THE KITCHEN: Сос от червени бировинки

 

Една рецепта, която никога не ми омръзва да приготвям в дните около Коледа. Причините са две: на първо място ароматите, които свързваме с коледните празници, сладко-киселият вкус на червените боровинки в комбинация с портокалова кора и канела. На второ място, това че приготвянето на соса от червени боровинки отнема не повече от десет минути, а затворен този сос издържа до следващата Коледа, но само ако остане до тогава.

Сосът е подходящ за гарнитура както към червени меса, печена пуйка, задушен заек и други меса, така и за намазване на палачинки, мекици, мъфини и дори към сутрешната закуска.

След проучване достигнах до моята рецепта, да не е много сладко, но и да не е съвсем кисело на вкус. Ако вашите предпочитания са други, винаги може да увеличите количеството на захарта или да замените ароматите. 

Виж още:

СЛАДКО ОТ ЧЕВЕНИ БОРОВИНКИ


Сос от червени боровинки

необходими продукти:

600 грама пресни червени боровинки

1 ч.ч. захар

1 ч.ч вода

кората на един портокал

канелена пръчка

ванилия (по желание)

Измийте боровинките и ги сложете в касерола. Залейте с вода, добавете захарта, канелата и кората на портокала. Може да я настържете на ренде или да направите ивици с помощта на картофобелачка. Заврете смесените продукти и след минута-две намалете температурата до леко къкрене. Оставете боровинките да се варят за още десетина минути или докато забележете, че сместа се сгъстява. Извадете канелената пръчка и портокаловата кора, ако е нарязана на ивици. Преместете касеролата от котлона и още горещ пресипете боровинковият сос в чисти и сухи буркани. Затворете плътно с капачките и обърнете бурканите с дъното нагоре до дъното им изстиване. Съхранявайте отворените буркани в хладилник до една седмица. 




Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like