Orange cake with candied orange slices

~ Портокалов кекс със захаросани портокалови резени~


 Този кекс го направих по две причини. Първата е, че тук все още е студено и спомена на слънчева Флорида изпълнена с портокалови дръвчета не ме напуска дори в съня. А втората е, че искам да споделя с вас един от любимите ми блогове за храна, които силно ме вдъхновяват. 




Рецептата е адаптирана от A cozy kitchen.

за тава с размери 22х10х7 см.
2 ч.ч бяло брашно
2 яйца
1 1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. бяла захар
1/2 ч.ч. кафява захар
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.ч. растително олио
щипка сол
кората на един портокал 


В малка купа се смесват брашното, бакпулвера и солта.
В голяма купа с тел или с миксер се разбиват яйцата и захарта. Добавят се киселото мляко, олиото и портокаловата кора. Разбиват се добре до разтапяне на захарта. На 2-3 пъти се добавя брашното, като сместа се бърка със силиконова шпатула. Изсипва се в тава предварително намазана с масло и заслана с пергаментова хартия. Пече се около 40-50 минути на умерена фурна или до суха клечка. Отстранява се хартията и кекса се оставя да изстива върху решетка.


захаросани портокалови резени
1 портокал нарязан на резени с дебелина 3-4mm.
1ч.ч прясно изцеден портокалов сок
1ч.ч. захар
1 ч.ч вода 

В дълбок тиган се завират водата и захарта. Добавя се портокаловия сироп и течността се оставя леко да клокне до пълното разтапяне на захарта. Котлона се намаля на по- ниска степен и се оставя сиропа да ври на слаб огън до леко сгъстяване. След като колочеството течност е почти на половина се добавят портокаловите резени, оставят се за около 20-30 мин. леко да врат в портокаловия сос.
Изваждат се на решетка и се остават да се охладят напълно. Портокаловият сос се прецежда.

Върху изстиналия вече кекс се нареждат портокаловите резени и се залива с портокаловият сос. Всяко парче кекс се сервира с резен портокал. 
 

All photos by  ©100 decors

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like