French bread

Тези малки френски хлебчета се наричат pains au lait. Могат да се се хапват както със солено- масло, кашкавал, сирене, риба, така и в комбинация със сладко- мармалад, течен шоколад, карамел, комбинациите са по избор. Вкусни и меки са както топли, така и изстинали.  

адаптирано от тук
250мл. прясно мляко
500 г. бяло брашно
1 яйце (може и без)
1 пак. суха мая
50-60 г. несолено меко масло
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
жълтък за намазване

за поръсване (по желание):
едра морска сол, черно и бяло маково семе, сусамово семе, ким...

В голяма купа се пресява половината брашно, захарта,  добавя се маята и част от затопленото прясно мляко. Разбърква се и се оставя настрана леко да втаса. След което се добавя останалата част от брашното, разбитото с прясно мляко яйце, маслото нарязано на кубчета или настъргано и солта. Замесва се меко гладко и лъскаво тесто, не бива да е лепкаво. Меси се поне 10-15 минути. Готовото тесто се завива с мека кърпа и се оставя на стайна температура да втаса за около час ( ако помещението е топло, може и по- малко).


След втасването, тестото се премесва още веднъж. Нарязва се на малки топки (около 40 грама всяка) и се оформя по желание, като топки, хлебчета или самунчета с произволна форма. Може всяка топка да се разточи и да се завие на руло. 
Готовите хлебчета се подреждат в тава застлана с хартия за печене на голямо разстояние едно от друго.

Оставят се да удвоят обема си и се намазват с жълтък разбит с малко прясно мляко. Поръсват се пожелание с едра морска сол, мак, сусам, ким...Хлебчетата се пекат до зачервяване. Могат да се съхраняват до 2-3 дни или да се замразят и преди употреба да се затоплят леко.

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like