Travel: Summer Weekend Escape- Antwerp

  Да разгледаш един град за един ден е почти невъзможно, дори и той да е най-малкият който съществува наоколо. На път за Брюксел, за пореден път Антверпен е междинна спирка. Макар, че Брюж (Brugge) и Гент (Gent) са ми любими и предпочитани пристани за дълъг уикенд. Антверпен не е малък град, но за човек, който разполага с един дъждовен уикенд и просто се шляе из улиците му е предостатъчен. На пръв поглед града изглежда мистичен, средновековен и пълен с история.  Разходка из Големия градски пазар, Cathedral of Our Lady и църквата Sint-Pauluskerk, замъка-крепост Het Steen са достатъчни за сега, а и винаги си оставям по нещо, което да видя следващият път.




   Големият градски пазар предлага изобилие на всякакви храни. Особено внимание се обръща на италианската храна, предвид голямата емиграционна вълна през 20-те години на миналия век тук живеят голям брой италианци. Биологичните производители се надпреварват кой по- разнообразен вид стока да предложи, като при този производител на чесън и лук. Едва тук за първи път виждам черен чесън (Ail Noir-fr. / Black garlic- engl.)


  Да нарека този град - градът на Света Богородица или градът на Рубенс, не съм сигурна, кое ще е по- правилно. Многобройните скулптури на Богородица по фасадите на сградите изпълват града от всички страни, на къдто и да погледнеш. А творби на Рубенс могат да се видят във всяка църква или музеи.


 Въздържам се от исторически, статистически, географски и други данни за града, които спокойно могат да се намерят в мрежата. Препоръчително е да се избере някое малко ресторантче в тихите тесни улички на града, далеч от шума на туристите. Едно такова приятно местенце е D'aa Toert. Мили собственици, вкусна храна, приятна обстановка с това завърши моето малко лятно "бягство" в дъждовният уикенд.



-All photos by  ©100 decors-

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like