Travel: The Gothic castle on the cosmopolitan baron

Готическия замък на космополитния барон





 Великденските празници при нас отминаха (макар, че ние си чакаме православния) и със тях и дългия уикенд наситен с гости, разходки, празнични маси и пр. Посещението ни в замъка "De Haar" край Утрехт беше планувано в по-топло време (към края на април), когато там отново ще се състои  фентъзи парада Elfia, за който вече е ставало дума тук в блога.





Замъка е бил построен през 14в., но е бил разрушаван няколко пъти по различни причини. През 19в. е наследен от барон Etienne van Zuylen van Nijevelt, който през 1887 се жени за Hélène de Rothschild  дъщеря на Rothschild, смятана за най-богата жена в Европа за онова време. Заедно те решават да направят една луксозна къща в готически стил за фамилията си и за комфортния  престой на своите гости, за която не щадят никакви средства. Замъка се състои от  над 150 стаи с невероятен интериор, снабден с електричество, парно отопление, супер модерна кухня, топла течаща вода, турска баня и асансьор, все удобства почти непознати за онова време в Европа.

photo: Google

Интересен факт около замъка е, че барона решава да премести селото, което се е намирало в близост до градините на замъка и не се вписва в плановете на парка. Построява напълно ново село на километър от парка на замъка и заселва там обитателите му, който от своя страна отбелязват повода с подобаващи пиршества.

Някои от най- известните гости посещавали замъка са Бриджит Бардо, Роджър Мур, Мария Калас, Грегъри Пек и Марко ван Бастен.

За съжаление в замъка не е позволено да се снима, но парка проектиран във френски стил и английските градините, както и самата архитектура на замъка сами по себе си са изключително красиви.  Разходката наистина си струваше.
 





Kisskiss, Lovelove
  -All photos by  ©100 decors- 

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like