Sweet Easter Bread II

За последните няколко седмици с момичетата от NBC изпекохме над две дузини козунаци. Първо бяха "мострите" за онлай магазина и фейскбук страницата, после заваляха и поръчките. Целия процес по приготвянето на козунаците за сега е ръчен, използваните продукти са предимно биологични и е вложен много мерак. Как да не останеш доволен, и не само ние, клиентите също.
Вчера бяха изпратени последните поръчки, а днес дойде ред и на козунаците за домашно ползване. 

Експериментирала съм различни рецепти за изминалите двадесет години от както меся козунаци, но споделям тази като една от най- добрите.

Тестото разделих на две части. Като използвах едната част за класически козунак със стафиди, а с другата половина направих руло с мармалад. 

Традиционен козунак със стафиди
необходими продукти:

6 яйца
6 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар + за поръсване
1 1/2 ч.ч. краве масло (свинска мас)
40-50 г. прясна мая или 2 пак. суха
1 ч.ч. прясно мляко
кората на един лимон/ портокал или цитрусова захар 
1 жълтък за намазване
6-7 с.л стафиди 
бял ром за накисване на стафидите (по желание)
филирани бадеми за поръсване


В малка купа се смесват маята, половината топло прясно мляко и малко брашно. Разбъркват се и се на кашичка и оставя да втаса.
Стафидите се накисват в ром да поомекнат.
Яйцата и захарта се разбират с миксер на пухкава пяна.
Останалото прясно мляко се затопля, като към него се добавя половината мазнината, оставя се да се разтопи. Останалото масло/мас се разтапя с малка купа.
Брашното се пресява в голяма купа. Прави се кладенче и се изсипва втасалата мая, яйчената смес, настърганата кора и млякото с мазнината. 
Тестото се премества на работния плот и започва да се меси, като непрекъснато се загребва от разтопената мазнина до пълното й усвояване. Трябва да се получи меко тесто, при раздърпане се виждат жилки наподобяващи "конци" или видими шупли.
Тестото се премества в купата, поръсва се с брашно, покрива се с чиста кърпа и се оставя да удвои обема си. (на топло)
Отново се изкарва на работния плот. Разделя се на две части.
Стафидите се оцеждат от течността и се добавят към едната половина на тестото. Тестото се размесва добре, докато стафидите се разпределят добре. 
Оформя се като топка и се поставя в кръгла тава с диаметър 22 см. предварително застлана с хартия за печене. 
Или...тестото се разделя се на фитили и се сплита на плитка (за правоъгълна тавичка). Ето няколко начина за сплитане на козунак с повече от 3 фитила.
Или на 4,6 фитила и се сплита по посочения начин. (за кръгла тавичка)


 Козуначено руло с мармалад
ползва се половината от горното тесто
1 буркан (220-250г) мармалад по желание, ползвах мармалад от малини
100 г. смлени орехи
захар и филирани бадеми за поръсване

Мармалада се смесва със смлените орехи.
След като тестото вече е втасало, се разстила на работния плот и се доомесва с намазнени ръце. Разточва се лист с приблизителни размери 30х40 см. Намазва се с плънката от мармалад и орехи, като се внимава да не достига краищата на листа. Навива се на стегнато руло, краищата се завиват навътре, така че да не изтече плънката и се поставя в правоъгълна тава заслана с хартия за печене.


Без значение как ще сплетете козунаците, оставете да втасат за около час. Намажете с разбит жълтък с няколко капки прясно мляко. Поръсете със едра кристална захар/ филирани бадеми или цели бадеми. Печете в умерена фурна до кафява коричка, като проверявате от време на време да не прегорят. Използвайте алуминиево фолио за да покриете горната част в случай, че започнат да прегарят. Охладете на решетка.


В случай, че не ви се месят козунаци, може да си направите на бързо тези кифлички или  руло с макова плънка.

Боядисахте ли вече яйцата? Аз се спрях на няколко нюанса синьо.
Весели празници!






Kisskiss, Lovelove
  -All photos by  ©100 decors- 

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like