How to: make citrus sugar

Как да си направим цитрусова захар.

 Много често използвам в рецептите си настъргана кора от лимон, портокал или лайм, но не винаги имам под ръка пресен плод от който да взема кората. Много лесен начин е да се съхрани кората на цитрусите и да може да се ползва за всякакви нужди. Веднъж поела аромата на цитрусовата кора, захарта може да влезе в широка употреба. 

 Освен, че ще ми е нужна при направата на козунаците и кифличките с локум, ще я ползвам за коктейли, кремове, кексове, палачинки; да овалвам курабии и бисквити в нея, да я смесвам със метана или масло за къп кейкове и мъфини, да поръсвам пайове, добавка към лимонада и т.н. и т.н. възможностите са безкрайни. 


Съотношението е 1/4 ч.ч захар към 1 с.л. настъргана кора. Пропорциите може да варират по ваша преценка. Уверете се, че плодовете, които ще ползвате са биологични, пресни и със здрава кора. Измийте добре всеки плод с топла вода и го подсушете. С помощта на белачка обелете само повърхността на кората. Като гледате да избягвате бялата част от кората, в противен случай кората може да придобие горчив вкус (особено при употребата на грейпфрут). В кухненски робот смесете 2 с.л. захар с кора от един лимон/ портокал/ лайм или  грейпфрут.



Смелете корите със захарта и размесете с останалата захар. По желание може да добавите 1-2 капки портокалова или лимонова есенция. Затворете цитрусовата захар в чист и сух буркан и съхранявайте като нормална захар.







Kisskiss, Lovelove
  -All photos by  ©100 decors- 

Коментари

  1. О, много ми харесва, веднага ще направя и ще си я прибера в хладилник за лятото, веднага се сетих за малинов сладкиш с такава захар. Страхотно, ще споделя със сигурност! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Търсене в блога

You Might Also Like