Weekends In The Kitchen: Homemade Individual Floral Brioche



Преди много време, още като бях дете, баба ми по уникален начин украсяваше с различни орнаменти домашните питки и погачи. Тогава много ми се искаше и аз да заровя малките си пръсти в брашното и да сътворявам подобни "магии". Но в повечето случаи чувах само "не ми пречи, имам да свърша 100 неща". Когато създавах блога, дълго се чудех дали това да не е името му - "100 неща". После премислих и реших да запазя само "100", не заради друго, а защото работата ми е свързана с дизайн, интериор и декорация. Приготвянето и споделянето на рецепти е предимно заради приятелите ми, които все ме питат "това как", "онова с какво", "как го правиш, какво слагаш". Така се появи 100 decors.
И понеже споменах, че имах страхотна баба, която ме научи на много неща в кухнята. Тази рецепта е едно от 100-те неща, които си струва да предам някой ден на внуците си.



 Питки с кефир и семена от лук
необходими продукти за 12 питки:

500 г. бяло брашно
1 яйце + 1 жълтък
1 ч.ч матцони (кефир)
5г. суха мая
1/2 ч.л. сол
1ч.л. захар
1 с.л. семена от лук, сусам, мак или едра морска сол (по желание)


 
В малка купа се размива сухата мая и захарта с малко топла вода. Добавят се няколко лъжици брашно и сместа се разбърква на кашица. Оставя се на топло да втаса.
В голяма купа се пресява брашното. Изсипва се втасалата мая, добавя се яйцето, солта и кефира. Замесва се тесто. Оставя се да втаса.
Тестото се нарязва на 2-3 топки и всяка се разточва на лист с дебелина 5мм. С помощта на ринг с диаметър 6см. се изрязват кръгове. Всеки кръг се навива на руло и се срязва на две. 


Получените розички се подреждат във тава за мъфини, предварително напръскана със спрей против залепване (може да ползвате разтопено масло). След запълването на всички форми, тавата се покрива с чиста кърпа и се оставя на топло, докъто розичките удвоят обема си. Намазват се със разбит жълтък, поръсват се със семена от лук и се пекат на 195 градуса за около 15-20 минути (до златисто). Охлаждат се на решетка.





Kisskiss, Lovelove
  -All photos by  ©100 decors

Коментари

  1. Благодаря за ефектната рецепта ! Имам въпрос, може ли кефирът да се замести с айрян, например ?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте festina, може да замените кефира с прясно мляко или със суроватка.
    Слънчева седмица ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Търсене в блога

You Might Also Like