WEEKENDS IN THE KITCHEN :: PECAN CARROT JAM BREAD


Ще имате нужда от повече време за да приготвите този сладкиш. Освен ако не разполагате с вече готово сладко от моркови.
Кекса може да го направите със всякакъв вид сладко, но сладкото от моркови му придава особено приятна текстура и вкус, който се различава от кекса с пресни моркови. Опитайте и сами решете дали си струва отделеното време.


Кекс със сладко от моркови* и пекан
необходими продукти за така 25х12см.


1ч.ч. сладко от моркови*
1/4 ч.ч. краве масло със стайна температура
2 яйца
1/4ч.ч. захар
100 мл. прясно мляко
2 ч.ч брашно
1ч.л. канела
1/4 ч.л. млян кардамон
1 с.л. бакпулвер
щипка сол
пекан


Фурната се загрява до 180 градуса.
Правоъгълна тава за хляб се напръсква със спрей против залепване или се застила с хартия за печене.
В малка купа се смесват брашното, бакпулвера, солта и подправките. Оставя се на страна.
В голяма купа се разбиват яйцата и захарта до пухкав крем. Добавя се мекото масло и прясното мляко. Биенето продължава до хомогенна смес. Към нея се прибавя мармалада. Брашното се добавя към яйчената смес и с помощта на дървена лъжица или силиконова шпатула  се разбърква бавно до еднородна смес. Сместа се изсипва в подготвената за печене тава и се заглажда. Отгоре се подреждат орехи или пекан. Кекса се пече на 180 градуса около 55-60 минути (или до суха клечка). Изважда се от фурната и се оставя за 5-10 минути в тавата, след което се охлажда върху решетка.




*Сладко от моркови: 1кг. измити и обелени моркови, 2ч.ч захар, 1/2 ч.ч. ябълков сайдер, листа индрише. Морковите се настъргват на едро ренде. В голяма тенджера се смесват захарта, настърганите моркови и сайдера (или вода). Сместа се завира и се добавят листата индрише (в зависимост от интензитета на аромата до 4-5 броя на килограм моркови). Котлона се намалява до леко къкрене на сместа. Вари се до пълното омекване на морковите. Сладното се налива докато е още горещо в стерилизирани буркана и се затваря плътно с капак. Всеки буркан се  обръща с капака надолу до пълното изстиване. 




Kisskiss, Lovelove
  -All photos by  ©100 decors-

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like