WEEKENDS IN THE KITCHEN: ONE RECIPE TWO CAKES



photo by @DennisVanVelzen 

Rrijksmuseum в Амстердам поде инициатива да не се снима с камери в музея, а да се рисува. Още на входа учтиви младежи раздават малък албум с бели листи и молив на желаещите да скицират и рисуват свои картини вдъхновени от оригиналите. Всяка събота в музея се организират музейни турове и всеки който желае може да се включи.  Идеята тръгна от това да се ангажира вниманието на децата към изкуството, но в последствие това запали и възрастните.

Придружавани от професионалини художници посетеитлите получават ценни съвети и насоки в рисуването, скицирането и интересни подробности за оригиналните експонати. Тази събота и аз бързам да стигна навреме до музея и да потъна в дебрите на безценното наследство изложено в музея и ако имам късмет да се включа в съботното вдъхновение.


Споделям ви една "древна" рецепта, която се предава от поколения в нашето семейство, но с подобрения от мен. 

photo by @100decors

Кекс 2 в 1
необходими продукти за две тави с диаметър 18 см.

1 1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. растителна мазнина
2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч захар
1 ч.л. хлебна сода

какаов кекс: 
3с.л. какао
1ч.л. канела
шепа пекан 

плодов кекс:
1ч.л. ванилия

1ч.ч. замразени плодове по избор ( в случая- личи, къпини, боровинки)

Загрейте фурната на 185 градуса. 
Подгответе две тави с диаметър 18см. като ги напръскате със смес против залепване. Оставете настрана.

В купа разбийте с вилица или дървена лъжица киселото мляко, олиото и захарта. Докато захарта се разтопи. Към брашното добавете содата, пресейте. Прибавете сухата смес на части към течната при непрекъснато бъркане. Разделете сместа на две равни части. Към едната добавете какаото и канелата. Изсипете в кексова форма, която предварително сте напръскали със спрей против залепване. Посипете начупените на едро пекани.
Към останалата част от сместа добавете ванилия и замразените плодове. Разбъркайте внимателно и изсипете в другата тавичка със същия размер.
Печете двата кекса едновременно в предварително загрята фурна на 185 градуса. Какаовия кекс ще се изпече малко по- рано от плодовия, за това проверявайте с клечка. 
Извадете тавите от фурната, оставете за около пет минути кексовете в тавите, а след това ги охладете върху метална решетка. По желания поръсете с пудра захар преди сервиране.   


Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like