WEEKENDS IN THE KITCHEN: Wild Garlic Bread & Butter Spread ❤ Хляб с див чесън и ароматно масло




Тези дни времето в Холандия (или поне в тази част където ние живеем) беше доста топло. Съвсем близо до нас има страхотен натурален парк, идеален за разходки, пикник, яздене на коне и разбира се алеи за колоездачи. Парка разполага със зона за разхождане на кучета с езерце, където да се охладят и по-голямо езеро (забранено за кучета), което лятото се ползва като плаж, а зимата когато е замръзнало за пързаляне с кънки.

Използвахме слънчевото пролетно време днес, за да се разходим из парка с кучетата. През цялото време свежестта на гората край нас ми напомняше за пролетните зеленини, които стават за ядене и събирахме докато живеехме в България. Копривата отдавна беше остаряла за бране, но пък точно по това време на годината беше цъфнал дивия чесън или по - известен като левърда. Ухаеше толкова свежо и приятно, че за секунди се шмугнах в горичката и събрах една връзка от това така любимо биле :).


С част от дивия чесън направих хляб, малко количество ползвах за ароматно масло, а останалата част я изсуших за зимата.



Пролетен хляб с див чесън
необходими продукти за тава с размери 20х30см.

1 1/2 ч.ч. брашно
2 яйца
1/2 ч.ч. зехтин
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сол
1 ч.л. хлебна сода
1/2 ч.ч. настърган английски селски кашкавал (от типа на бял чедър)
връзка див чесън/ левурда


Загрейте фурната на 180 градуса.

Пригответе тавичка с приблизителни размери 20х30см., напръскайте със спрей против залепване и застелете с хартия за печене.

Почистете от дръжките дивия чесън. Напълнете голяма купа с вода и го накиснете за около 10 минути. Ако разполагате с центрофуга за зелена салата използвайте нея. Измийте и подсушете чесъна. Накълцайте го на ситно и го оставете на страна.

В голяма купа разбийте яйцата, киселото мляко и зехтина. Добавете брашното в което предварително сте сложили солта и содата. Разбъркайте сместа добре.

Настържете сиренето/ кашкавала, добавете накълцаната левурда, количеството преценете  на вкус (използвах около 1 ч.ч.) и разбъркайте добре сместа.

Изсипете тестото в тавичката, загладете повърхността и печете хляба за 20-25 минути на 180 градуса или до суха клечка.
Извадете тавата с готовия хляб и оставете да се охлади.



Сервирайте с ароматно масло с див чесън.

100г. безсолно краве масло
див чесън
хималайска сол


Извадете маслото предварително от хладилника. Когато е омекнало достатъчно, добавете към него ситно нарязан див чесън, пресипете в купичка и го поръсете с хималайска сол.


~All photos by Tina Marina~


Любителите на хляба, могат да намерят още предложения в рубриката 

WEEKENDS IN THE KITCHEN/ BREAD :






Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like