No-knead bread ~ Хляб без месене


 
  В мрежата може да се намерят много рецепти за хляб, като този, и разни други , вече и за тези които не умеят да месят, нямат време, нямат машина за хляб или по някаква друга причина не месят. Е, точно за тях е и тази рецепта за хляб без месене. Такъв, какъвто сме яли в детството, с мека среда с големи дупки и хрупкава кора. 


Хляб без месене
рецептата е адаптирана от тук
необходими продукти:
600 г. бяло брашно
460 мл. вода
7 г. прясна мая или 4 г. суха
10 г. сол


В голяма купа се смесват всички продукти, бъркат се докато се образува хомогенно гъсто тесто. Купата се покрива с кърпа и се оставя да втаса в хладилник 12-24 часа.
Работният плот се посипва обилно с брашно, тестото се изсипва върху него и се прегъва няколко пъти. Оформя се на топка и се прехвърля върху набрашнена кърпа (аз оставям тестото на плота и го покривам с кърпа). Оставя се да втаса докато удвои обема си. Фурната се загрява на 220-230° С. Чугунена тенджера* от типа на Dutch Oven в която ще се пече хляба се поставя във фурната за да се нагорещи. Тестото се прехвърля в загрятата тенджера, прави се лек разрез отгоре и се пече с похлупак. След 30 минути капака се отстранява и се хляба се пече за още около 15 минути или до желания цвят коричка. 


*не съм пробвала в друг вид тенджера освен споменатата, но преди време четох някъде, че се използва обикновена тенджера (без пластмасови дръжки) или огнеупорна тенджера. Предполагам, че става също и в глинен гювеч.

-All photos by  ©100 decors-

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like