Bonsai van het Westen 2014

   

 Днес имах една чудесна събота. Бях ви разказвала миналата година за изложението на бонсаи, което ежегодно се провежда в ботаническата градина на техническия университет в Делфт. Тази година е осмото издание на това изложение наречено Bonsai van het Westen 
 

 Oрганизаторите отново бяха положили максимални усилия, бяха изложили нови експонати, и отново се проведе уъркшоп как да оформим и как да поддържаме бонсай. Е, аз отново не се престраших да седна на работната маса и да окастря така красивите малки храсти. Наред с другите хобита, които имам, отглеждането на бонсаи е едно от тях. След десетките книги, статии и материали които прочетох, и няколко неуспешни опита, да си отгледам такива малки симпатични дръвчета, бонсаите си остават една моя (все още) несбъдната мечта.


Това древно японско изкуство все още не е забравено, популяризира се в западния свят и все повече хора с удоволствие се впускат в предизвикателството да се занимават с това хоби. Иска ми се да споделя с вас, колко красиви могат да бъдат миниатюрите дръвчета наречени бонсаи. Повече от експонатите на таз годишното изложение са нови, но пък на възраст от 15- 65 години. Колкото и миниатюрни да са тежи дръвчета и храсти са устояли на времето и стават все по красиви. 

 
 За любителете на японската култура и традиции бе организирана изложба на картини, калиграфски свитъци, декоративни чинии, вази и други типично японски вещи. Демострация на древни японски бойни изкуства.


 Ботаническата градина в Делфт се намира почти в самия център на града, но мястото е тихо и спокойно, свежо и приятно за разходка и през останалото време на годината. Обособено като парк с алеи, няколко закрити пространства в койото се отглеждат тропически растения и кактуси, изложбена зала и няколко огромни клетки за птици и кошери за пчели. Чудесно място да си прекараш  уикенда. А вие как прекарахте вашия?


 -All photos by  ©100 decors-

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like