Travel: São Miguel, Azores, Portugal ~ Part I ~





Три дни са напълно достатъчни да се разгледа остров Terceira, за острова разказах тук. Бяхме решили да съчетаем о. Terceira и о. São Miguel за цялата почивка от осем дена, като три дни прекарахме на Terceira, а останалите пет на São Miguel.


След кратък полет от 25 минути от летището на остров Terceira кацнахме на São Miguel. Веднага взехме запазената кола под наем и се отправихме към западната част на острова. Още при планирането на екскурзията до Азорските острови бяхме предначертали план какво и кога да разгледаме за предстоящите четири ден. 

São Miguel
Е най- отдалечения остров от групата на архипелага Азори, но най-близко разположеният до континентална Португалия. Повечето полети се насочват към São Miguel или Terceira или са комбинирани. Останалите острови са свързани помежду си с фериботи или малки кораби, тъй като са сравнително близо един от друг.

Поглеждайки картата на острова, се вижда, че е тесен и дълъг, поради тази причина разделихме разглеждането му на три части- Западна, Средна и Източна. 


Разпределихме дните на престой по картата по-долу. Като във жълто е отбелязан маршрута на първия ден.


Ден първи


Lagoa das Sete Cidades
Започнахме от западната част на острова, веднага щом кацнахме. Още със слизането и наемането на кола под наем се отправихме към езерата Lagoa das Sete Cidades, по- известни като "Синьото" и "Зеленото" езеро. 

Легендата за тях разказва за невъзможната любов между момче и момиче. Преди много, много години в кралството живяла красива принцеса с невероятно сини очи. Докато се разхождала, един ден видяла стадо овце, а край тях красив зеленоок овчар. Те се заговорили, и така всеки следващ ден се срещали на същото място, неусетно се влюбили един в друг. Краля разбрал, че дъщеря му се среща с пастир и забранил това. Принцесата помолила баща си за последен път да се види с пастира, за да се сбогуват. Те толкова се обичали, че плакали през цялото време, докато говорили за раздялата. Тя със сини сълзи, той със зелени. Така се образували Синьото и Зеленото езеро. 


Vista do Rei

Lagoa das Sete Cidades




Най-известното miraduoro, или място за наблюдение е Vista do Rei. Всеки който е попадал на Азорските острови ще ви каже, че това е най-фотогеничното място, при условие, че късмета е на ваша страна и няма облаци или гъста мъгла.

При силна слънчева светлина съвсем ясно може да се види, колко наситени цветове има водата в езерата. Гледката е невероятна и завладяваща. Истината за езерата, обаче не е толкова романитча и реалната причина за цвета на водата в езерата са наличието на определени химични елементи, соли и минерали в състава й. 

В близост до Vista do Rei се намира малък паркинг, но в ранния преди обед вече се запълва, съвета ми е да посетите мястото преди 10 часа сутринта.


хотел Monte Palace

хотел Monte Palace

хотел Monte Palace

хотел Monte Palace

хотел Monte Palace

На няколко места около езерата Sete Cidades са изградени платформи за наблюдение, но най- впечатляващата гледка е от покрива на изоставения хотел Monte Palace в който достъпа е забранен.

Преди повече от тридесет години е бил построен Хотел Monte Palace. Идеята на инвеститорите е била да изградят луксозен хотел с гледка към езерата, а гостите да имат възможността денонощно да й се наслаждават. За съжаление малко след като е бил отворен хотелът, туристите спират да го посещават и той претърпява фалит. Причината е много проста. Повече от осемдесет процента от времето езерата са забулени от гъста непрогледна мъгла или обвити в тайнствени облаци. Всичко това научихме от човека на снимката по- долу. Той с охота ни разказа подробности около изоставения хотел, въведе ни през тайно място и ни показа места от където се разкриват невероятни гледки. Така и не научихме името му, но той се оказа конструктора на хотела по време на строителството. В продължение на три години е работил и ни разказа как преди 30 години са строили хотела, колко амбициозен е бил проекта и печалната история, която го спохожда. Сега след тридесет години, той вече е пенсионер, но с голямо любопитство се върнал, за да види изоставения хотел. Беше довел и семейството си, но само снаха му го придружи в руините на хотела (и ние, по негова покана).

Този ден извадихме двоен късмет. Срещнахме френския конструктор- пенсионер с вълнуващата история и видяхме езерата без мъгла в цялата им прелест.

По последна информация, хотела  Monte Palace е откупен, а намеренията на инвеститорската група е той да бъде пуснат отново през 2023 година.

През целия престой на остров São Miguel се съобразявахме с прогнозата за времето, което се менеше на всеки половин час, понякога и по- често. Деня беше слънчев и почти безоблачен. Успяхме да се насладим на гледките преди облаците да захлюпят езерата, като похлупак.  

Miraduoro da Boca do Inferno е едно от местата, където има 360° изглед към кратерните езера Sete Cidades образували се преди повече от 22 000 години.


Miraduoro da Boca do Inferno



Miraduoro da Boca do Inferno

Азорските острови почти не разполагат с пясъчни плажове, намират се един-два, но те са създадени изкуствено. Това обаче не пречи да се ходи на плаж в скалите, макар че водата в океана в повечето случаи е непоносимо студена .  Ponta da Ferraria е малко заливче оградено от гигантска скала образувала се от застинала лава. Интересното там е, че може да се потопите в топли океански води, което се дължи на натурален термален извор, който се влива в океана пос скалите. Не забравяйте да проверите приливите и отливите, тъй като може да попаднете в твърде горещи води и да пострадате. 


Ponta da Ferraria
Следва продължение...














Коментари

Публикуване на коментар

Търсене в блога

You Might Also Like