WEEKENDS IN THE KITCHEN: Focaccia ❤ Фокача



Има някаква магия в това да месите тесто и да наблюдавате процеса до получаване на готовия хляб. Напоследък стана доста тренди да се прави хляб с квас. Преди няколко години опитах да направя домашен квас, всичките ми опити бяха безуспешни, за това реших повече да не пробвам. Дали проблема е у мен или в продуктите, които използвах, така и не стана ясно. Удоволствието да омеся домашен хляб, обаче си остана. А най- лесния и бърз такъв е фокачата. Съчетана с качествени сирена и колбаси, добре изстудено вино и ароматни плодове, фокачата си остава любима на цялото ни семейство. 

Няма нищо сложно с приготвянето на фокача, но наситения вкус на зехтин в комбинация с пресни или сушени подправки, ви кара всеки пък да си отрежете още едно и още едно и още едно парченце хляб. 



Фокача с риган и пушена морска сол

необходими продукти:

500 г пресято бяло брашно
7 г. суха или 14г. прясна мая
1 с.л. захар
250 мл. вода
60 мл. качествен зехтин
1 ч.л. пушена морска сол + за поръсване
2 с.л. сушен или пресен риган




В купа смесете маята, захарта и затоплената вода, разбъркайте и оставете на страна, докато маята шупне. В голяма купа пресейте брашното и солта. Изсипете втасалата мая и замесете тесто. Докато месите добавяйте зехтин. Тестото се получава еластично и не лепне по ръцете. Оставете го за около 20 минути в купата покрито с чиста кърпа.

Включете фурната на 220 °C и застелете тава с хартия за печене. Разстелете тестото под формата на фокача върху хартията, като оставите периферията по- дебела.  Оставете фокачата да втаса около 20-30 минути. Напръскайте я със зехтин, поръсете пресен или сушен риган (или подправки по избор) и пушена морска сол. Печете около 15-20 минути ли до порозовяване. Сервирайте със сирена, колбаси, зехтин с балсамико, маслини и зеленчуци. 




Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like