Green Spot: Botanical Gardens & National Parks in The Azores 💚 Градините и Парковете в Азорите




По това време на годината трябваше да съм в градината, но всички знаете основната причина поради която никой от нас не бе в състояние да пътува. За това днес ще ви разходя из парковете и ботаническите градини на о. Terceira и о. São Miguel. 

Не без известен факт е, че режисьора Стивън Спилбърг е имал голямо желание да снима филма "Джурасик парк" точно на тези два Aзорски острова. Природата е изключително красива, растителните видове изобилстват, донесени от цял свят тропически растения, палми , кедрови дървета, евкалипт и много други растения. Терена върху, който са разположени парковете и градините - терасиран, с наличието на вулканични камъни и изворни води в различни цветове, реки, водопади,  езерата са навсякъде и по всяко време на годината могат да се видят така характерните обагрени в синьо диви хортензии. 

Ако сте пропуснали да прочетете за нашето осем дневно пътешествие из островите Terceira и São Miguel, може да го направите в линковете по-долу:





Terra Nostra Park

За да разгледате и да се насладите на този прекрасен парк, ще са ви нужни поне 2-3 часа и то при условие, че не се потопите с наситено оранжевите води на термалното езерото, разположено почти в центъра на парка. В парка са обособени зони за релакс и места за разходки. Този парк се посещава от милиони туристи всяка година, но това изобщо не си личи, докато се разхождате най-много да срещнете 2-3 човека. Terra Nostra Park е може би най- известната забележителност на всички девет острова от архипелага.

Парка Terra Nostra разполага с билкова и цветна градина, в която може да се насладите на познати и не толкова познати растения. 

Парка Terra Nostra Park се намира на адрес:
Largo Marques da Praia e Monfort, Furnas, Povoação, São Miguel, Portugal




Jardim Dr Antonio Da Silva Cabral

Градината Антонио де Силва, не е разположена на голяма площ, но е изключително добре поддържана, както и всички други останали паркове и градини по остров São Miguel. Ще ви трябва не повече от час да се насладите на вековни секвои и най- старото драконово дърво  на острова, терасирана на няколко нива с помощта на вулканични камъни, тази градина е едно невероятно място за отдих. 

Намира се на адрес:
Avenida de Liberdade, Vila Franca do Campo, Sao Miguel Portugal






Palais Sant'Ana plutot que Palacios da Presidencia

Ще се изненадате още на входа на този парк. Входната такса е значително по- висока, за разлика от другите, а на места дори няма такава. Тук обаче, ще ви се наложи да влезете с пропуск, който връщате на излизане. Градината към замъка, не е голяма и може да я разгледате за около 30 минути, но архитектурата на самия замък е впечатляваща, за жалост вътре хора не се допускат. 

Адреса на градината е:
Rua Jose Jacome Correia, Ponta Delgada,Sao Miguel, Portugal



Ribeira Grande's Bridge

Живописното градче Ribeira Grande, се намира североизточно от столицата Ponta Delgada е разположено на вулканично плато. Архитектурата от 17 и 18 век са впечатляващи, но мостът с осем арки построен през 18 век от който има невероятно красив изглед към океана е впечатляващи. Градината около моста, на пръв поглед изглежда малка, но е впечатляваща. Изключително добре поддържана и предразполага посетителите да се насладят на спокойствие и тишина. Очарователният исторически център на Ribeira Grande ще ви впечатли с няколко екземпляра новозеландски коледни дървета, които имахме късмета да видим обсипани в цветове.








Parque Natural da Ribeira dos Caldeiroes

Разположен не далеч от Nordeste този красив парк, който е защитена зона е най- посещавания парк в района. Натуралния парк  Ribeira dos Caldeiroes включва няколко водопада, вятърни мелници, някой от които все още действащи, места за барбекю, фонтани и множество пешеходни пътеки. Паркинга е безплатен, а с предварително записване, може да се включите в незабравимо преживяване- скачане от 10 метров водопад. Обилната растителност, огромните кедрови дървета и палми от всякакъв вид напомнят на тропическа джунгла. Разходката по течението на реката би отнела не повече от час или два, като може да направите кратка почивка и да изпиете ароматно кафе в една от къщите намиращи се на територията на парка. 

Въведете  в навигацията адреса на парка:
Parque Natural da Ribeira dos Caldeirões | Estrada Regional, Nordeste, São Miguel, Açores





Jardim Antonio Borges

Градината е разположена върху близо 3 хектара и е била собственост на Antonio Borges Medeiros известен търговец и политик с интереси към ботаниката. Той е създал тази градина в стил от 19 век, като внася растителни видове от цял свят. На територията на градината има няколко езера, гигантски видове фикуси и няколко изкуствени пещери и великолепно разнообразие от екзотични растителни видове. Входа е свободен, а адреса е 
R. de São Joaquim 22, Ponta Delgada,São Miguel, Açores 






Duke of Terceira Garden

Тази градина се намира на о. Terceira точно зад хотела в който отседнахме за 3-4 дни в непосредствена близост до океана. Тук може да се видят дървета и храсти, цветя и всякакви растения събрани от цял свят. Хармонично си синхронизират флора и фауна, а местата за отдих дават на посетителите уединение и пълен релакс. 
Адреса на който може да намерите Duke of Terceira Garden  е:
R. Direita 130 Historical Centre of Angra do Heroísmo, Angra do Heroismo, Terceira, Portugal






Това са съвсем малка част от парковете и градините разположенини из островите Terceira и São Miguel. На теритовията на Азорските острови разнообразието на рстителни и животински видове е огромно, инфраструктирата е една от най- добре организираните в Португалия, националните паркове са защитени зони, на много места ще забележете обособени зони за барбекю и отдих, които са безплатни и разполагат с безплатен паркинг. За любителите на природа, флора и фауна, почивка на открито в непосретствена блозост до океана, азорските острови са идеалното място. 

Колкото и снимки да кача в този пост, ще видите много малка част от красотата на Азорите. Тези острови си остават едни от любимите ми места в Европа. 

Още от рубриката "Green Spot" 





Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like