Travel: São Miguel, Azores, Portugal ~Part IV~




Разходките с кола из планината се оказаха невероятно зареждащи и емоционални. Придържахме се към програмата, която си бяхме направили независимо рязката промяна на времето. Избрахме да следваме маршрута отбелязан на картата в оранжево.

Подробности около нашето путуване из Азорските острови може да прочетете тук: Terceira Part I Част Първа , Част Втора  и Трета част.





Ден четвърти



Lagoa das Furnas

За да се стигне до езерото и до вулканичните гейзери се преминава през малко селце наречено Furnas. Забележителното там е, че винаги е пълно с хора, оживените улици сами те водят до най- вкусната храна, а миризмата на сяра с която започваш да свикваш те кара да търсиш най-вкусната царевица сварена в геотермален гейзер.
Препоръчително е да не преминавате загражденията, тъй като водата на места извира с температура почти 100°С. Миризмата на сяра ви лъхва още докато слизате от автомобила. После се свиква.


На самото езеро Lagoa das Furnas отдалеч се забелязват пушещи коминчета на гейзерите. Водата извираща от земните недра на места достига температура 100°С. С течение на годините, жителите са усвоили умението да използват тази даденост, така преди стотици години се заражда ястието Cozido.

Lagoa das Furnas

Furnas

Furnas

Furnas

Lagoa das Furnas

На брега на езерото се приготвя по специален начин, типичното за острова ястие Cozido das Furnas. В големи метални съдове се подреждат ред месо (говеждо, свинско, пиле, наденица), зеленчуци, предимно зеле, картофи, моркови, ред месо и отново зеленчуци, докато се напълни съда. Гигантската тенджера се запечатва добре. В изкопани за целта дупки под които се намира горещата минерална вода се заравят съдовете и се оставят поне 3-4 часа през които се готви типичното за острова ястие. Не пропускайте да опитате от невероятното Cozido. В близост до езерото Lagoa das Furnas има обособени паркове с маси и столове, където цели семейства се събират да похапнат току-що изваденото Cozido.
Пътя до самото езеро и до Furnas е добре обозначен и води до паркинг за удобство на посетителите.


Lagoa das Furnas


Lagoa das Furnas



Lagoa das Furnas



Lagoa das Furnas


Poça da Dona Beija 
Спокойно може да се съчетае посещение на Poça da Dona Beija. Там се намират 5 басейна с температура на водата от 25°С до 40°С. Мястото почти винаги е претъпкано с хора, освен в периода октомври- април. 


Nordeste

Отправяме се на изток като спираме почти на всяко miraduoro, за да се насладим на дивата красота по крайбрежието, смайващите гледки се редуват през целия път осеян с пищна растителност, хортензии в наситено синьо и тучни пасбища. На няколко минути път с колата от Nordeste се намира най-стария фар на Азорските острови Farol do Arnel. Ако решите са слезете до самия фар, ще се наложи да оставите колата на паркинг и да се спуснете по стръмния бряг, бъдете внимателни, пътя не е съвсем безопасен. 

Farol do Arnel



За любителите на невиждани залези има едно прекрасно място, което се намира в северната част на остров São Miguel с невероятен изглед към океана Miradouro de Santa Iria. Може да прекарате няколко романтични часа, докато слънцето напълно се скрие от хоризонта, стига да нямате лошия ни късмет да се появят облаци. 


Miradouro de Santa Iria




Chapel of Our Lady of Peace
На връщане от Nordeste покрай южното крайбрежие на острова се отбихме за малко да църквата Chapel of Our Lady of Peace. Тя представлява малък параклис на върха на възвишение с великолепен изглед към градчето Vila Franca do Campo. Интересното на този параклис е, че за да се достигне до него се изкачваш по 100 стъпала, на всеки 10 от тях има площадка с всяка една от десетте божи заповеди изобразени с типичните за Португалия керамични плочки в синьо и бяло. Докато се изкачвахме времето рязко се промени, съвсем типично за Азорските острови. Заваля пороен дъжд и задуха  силен вятър. Изгледа към океана беше потулен в облаци, а снимането стана почти невъзможно. Ние бяхме подготвени за тези промени и винаги си носехме втори чифт сухи дрехи в раницата, както и бански и хавлии. На всякъде има места където може да се потопиш, или в басейн край океана или геотермални извори. 

Ако сте решили да посетите Азорските острови през лятото, силно ви съветвам да се снабдите с тънко непромокаемо яке, удобни обувки за ходене и не много дебели дрехи. Времето е изключително променливо и ще се наложи често да се преобличате. 

Chapel of Our Lady of Peace

Chapel of Our Lady of Peace

изглед от Chapel of Our Lady of Peace


Chapel of Our Lady of Peace


Последният, пети ден ни предстоеше полет обратно към Амстердам, за това направихме малка обиколка из Ponta Delgada.  Хапнахме вкусно, разглеждахме малките занаятчийски магазинчета и се разходихме из невероятните паркове и градини в града.


За да разгледате снимките на цял екран в пълния им размер, кликнете върху която и да е.
Ще се раздвам на коментари, въпроси или критики :)


Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like