WEEKENDS IN THE KITCHEN: Spinach Ricotta Quiche ❤ Киш със спанак и рикота



Една трета от нашето семейство не обича спанак, другите две трети си умираме за него, ядем го под всякаква форма. Използвахме момента, когато нехаресващата спанак една трета е на почивка и не се налага да съобразявам менюто си с нея. Бях на път да купя готово тесто, за по-лесно и бързо приготвяне на киш, но после се отказах, след като намерих замразен спанак във фризера, действай моментално. Ето я моята рецепта, която ползвам вече няколко години, като сменям подправките според сезона. Винаги досега съм ползвала пресен спанак, но и със замразен бейби спанак, киша става също толкова вкусен като с пресен.


Киш със спанак и рикота
необходими продукти за тава с диаметър 22 см.

За тестото
200г. бяло брашно
125г. краве масло
1 голямо яйце
1-2 с.л. студена вода
1 ч.л. сол

За пълнежа
1 опаковка рикота (250г.)
3 яйца
350 г. замразен спанак
2 с.л. сушен риган
1 ч.л. сол
прясна или сушена мащерка
черен пипер на вкус

В купата на блендера изсипете съставките за тестото. Като започнете от брашното, добавете маслото, солта и яйцето. Когато тестото започне да става на трохи започнете да добавяте една по една лъцижа студена вода. Когато тестото започне да се оформя на топка около бъркалката на блендера спрете с добавянето на вода. Увийте тестото в кухненско фолио и оставете да почине в хладилника за 30 минути.

През това време разбъркайте пълнежа за киша. Предварително оставете спанака да се размрази, ако пусне течност премахнете я. Ако ползвате пресен спанак, увеличете количеството му двойно. Заврете подсолена вода е тенджера, добавете спанака за 2-3 минути. Оцедете го от водата и го оставете да се охлади, след това го накълцайте на ситно. 

В купа разбийте яйцата и рикотата. Добавете подправките и спанака. Оставете сместа на страна.

Извадете тестото от хладилника. Разточете го на лист с дебелина 5мм., като се съобразите с размера на тавата, плюс поне 10 см по- голям, за да може тестото да образува борд по стените на тавата.Използвайте тава със свалящ ринг.  Пренесете разточения лист в тавата, претиснете го по дъното и стените и. Изсипете спаначено- рикотената смес и печете киша на 180 градуса около 35-40 минути. 

Извадете тавата от фурната, оставете да се охлади и свалете ринга.   





Коментари

  1. Wow it looks delicious, I want to try it and when I have tried who knows I would like vegetables especially spinach

    (C) 2020 - https://laluzulfakar.com/

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Търсене в блога

You Might Also Like