WEEKENDS IN THE KITCHEN: Homemade Spinach Ricotta Ravioli ❤ Равиоли със спанак и рикота

Кога, ако не уикенда ще запретна ръкави и ще правя домашна паста.
Споделяла съм преди с вас, колко лесно, забавно и вкусно е да си
направиш домашно тесто за паста. Вече дори не меся тестото на ръка,
слагам всички съставки в блендер и той меси вместо мен. Дори не се наложи
да вадя машинката за разточване на листите.
Просто го направих с мраморна точилка, защото е тежка и винаги студена,
така тестото не се размеква и стои стегнато. Останалото е лесно, правите пълнеж
за равиоли по ваш вкус, пълните равиолите, готвите ги за няколко минути и си наливате

от любимото вино.  


Равиоли със спанак и рикота
необходими продукти за 45-50 броя или 4 порции

За тестото:
150 г. бяло брашно
150г. семолина
3 яйца
сол

За плънката:
200г. замразен спанак
1 голямо яйце
1 опаковка рикота
50г. настърган пармезан
прясна мащерка
индийско орехче
черен пипер на вкус
сол на вкус

За соса:
50г. настърган пармезан
50г. краве масло
200мл. готварска сметана







x


В блендер изсипете всички съставки за тестото. Размесете ги добре, ако тестото ви се струва сухо и не се оформя на топка около бъркалката, добавете 1-2 с.л. вода или зехтин. Когато тестото се оформи на топка, извадете го от купата, увийте го в стреч фолио и го приберете за 30 минути във хладилник.

Извадете спанака от фризера, оставете го на стайна температура да се размрази, изцедете течността, ако се е появила такава.
В купа разбийте яйцето с рикота, добавете спанака, настъргания пармезан и подправките. Оставете на страна.

Извадете тестото от хладилника, развийте го от фолиото и го оставете така поне 10 минути. Ако разполагате с машинка за разточване на паста, разделете топката тесто на няколко части и разточете лист, като го оформите на правоъгълник. Ако не притежавате машинка за паста, може да ползвате точилка. Работата е по- тръдоемка, но не се отказвайте, поръсвайте от време на време тестото със семола, както правите при употребата на машинка.

В единия край на листа сложете с помощта на лъжички от спаначено- риконената смес колкото орех. Сгънете листа на две, намокрете краищата и притиснете горния край към долния, като се стремите да извадите въздуха около пълнежа. Нарежете равиолите с обикновен или къдрав нож. Повторете горните действие, докато свърши тестото. Възможно е да ви остане плънка, ако листите не са разточени достатъчно тънко или разстоянието между пълнежа е по- голям от 2 см. 
След като сте нарязали всички равиоли, поръсете ги със семола и ги покрийте с чиста кърпа. Оставете ги на страна за поне 30 минути да изсъхнат.

През това време направете соса с който ще сервирате равиолите със спанак и рикота. В касерола нагрейте готварската сметана с маслото, не допускайте да завира. Прибавете пармезана и настържете прясно индийско орехче в сместа. Разбъркайте до хомогенност. 

В голяма тенджера заврете подсолена вода. Пуснете в нея равиолите, варете на слаб огън от 2 до 5 минути, ако са по- дебели и повече. Извадете ги да се оцедят. Разпределете ги на порции, залейте ги със сметановия сос и поръсете равиолите с пармезан и листа прясна мащерка или черен пипер.




Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like