Travel: São Miguel, Azores, Portugal ~Part III~



Източното крайбрежие е изключително красиво, редуват се смайващи гледки към океана, бреговете са силно насечени и каменисти. Пътя е перфектно поддържан и на доста места да предвидени отбивки за наблюдение. Гледките са невероятни, редуват се с места за отдих снабдение с барбекю, както и прилежно поддържани паркове и градини, за които ще ви разкажа в отделна публикация.
Този ден режихме да поемем на изток, придържахме се към маршрута оцветен в зелено.





Ден трети



Terra Nostra Park
Остров São Miguel, също като останалите острови има много термални извори, всеки с различен състав на минерали, соли и други химични вещества. Парка Terra Nostra е известен освен с богатата на растителни видове ботаническа градина и с термалната вода в наситено оранжев цвят. Благодарение на високото съдържание на желязо, цвета на водата в басейна е винаги оранжев. Водата, която захранва басейна е с температура над 40°С. Може да прекарате цял ден там, да се съчетаете разходка в парка и поне два часа в басейна. В непосредствена близост до главния басейн се намират няколко по- малки, с тюркоазено синя вода, басейните са снабдени с вода от други термални извори, като водата отново се смесва със студена, тъй като нормално излиза на земята с температура над 60°С


Terra Nostra Park


Terra Nostra Park

Бонус съвети: 
  • Носете си стари, тъмни бански, водата е със силно съдържание на желязо и риска от оцветяване на дрехите ви е голям.
  • Не носете бижута, също ще се повредят от водата.
  • Носете си тъмни хавлии или поискайте от хотела, като уточните че ще ходите до басейните. Те ще ви дадат специални за целта хавлии.
  • Входния билет е 8 евро (инфото е от 2019), като може да се ползват душове и кабинки за преобличане безплатно.
  • Парка не разполага със собствен паркинг, в случай че сте с кола под наем, но наоколо се намират места за свободно паркиране.
  • Водата в басейна е около 42°С градуса, но към периферията достига до 37°С, ако имате сърдечни проблеми, консултирайте се с лекар или прочетете инструкциите в сайта на Terra Nostra Park.
  • Не носете храна, в повечето басейни и градини е забранена консумацията на храна.
  • Вода и други напитки са позволени.
  • Препоръчвам ви да се разходите из парка, разходката трае около един час.
  • След това може да се насладите на топлите води в басейна.

Terra Nostra Park разполага с хотел, ресторант и кафе-сладкарница. За гостите на хотела посещението на парка и термалните басейни са безплатни,  но не е необходимо да отсядате в хотела, ако сте с кола под наем. Всичко на острова е на обозримо разстояние, като може да посетите поне 4 или 5 от набелязаните за деня забележителности.  

Terra Nostra Park
Terra Nostra Park


Nordeste
Спускайки се по източното крайбрежие на юг се минава през Nordeste, малко но много чаровно селце. Центъра на селото е е известен със седемте арки, а кричоличчещите малки улички с приветливи ресторанти ще ви накарат да останете поне за кратък обяд.

Farol do Arnel
Точно в тази част на о-в São Miguel се намира най- стария фар Farol do Arnel на Азорския архипелаг. Farol do Arnel е построен в далечната 1876 година. Ако сте любители на екстремното спускане точно това е мястото за вас. Пътят по който се стига до самия фар е с наклон от около 35 градуса и е доста страшничък. Но за тези като мен, гледката от горе е повече от задоволителна.


Nordeste


Farol do Arnel
Farol do Arnel






Correana
"Когато португалската инфанта Катарина де Браганса /1638-1705/ се омъжва за английския крал Чарлз II, част от зестрата й е голям сандък с чай, който тогава бил със стойността на златото. Тя популяризира в Англия пиенето на следобедния чай в 17 ч., което в онези години е много по-практикувано сред португалската аристокрация", казва за Бакхус, Мария Доротеа, доктор по история и официален гид на остров Сао Мигел от принадлежащия на Португалия Азорски архипелаг.

На острова се намира най- старата и единствена чаена плантация в Европа Cha Gorreana, създадена през 1883 г. и до ден днешен функционира успешно. Посещението на чаената фабрика и чаените плантации около нея са безплатни, а магазина към фабриката могат да се опитат всички видове чай, който се предлагат  и произвеждат на острова. Почти целия процес по производството на чая се извършва на ръка или полуавтоматични машини. Сушенето на листата чай отнема повече от колкото в електрически сушилни, но пък така чая запазва вкусовите си качества. От служители разбрахме, че дори изнасят чай за Китай. 


Cha Gorreana
Cha Gorreana
Cha Gorreana
Cha Gorreana
Cha Gorreana
Cha Gorreana
Cha Gorreana
Cha Gorreana
Gorreana
Cha Gorreana

Достъпът до плантациите, разположени около фабриката, както и самата фабрика са безплатни. Пред самия вход на фабриката Cha Gorreana има обособен паркинг, но имайте предвид, че бързо се запълва.

Подробности около нашето пътуване из Азорските острови може да прочетете тук: Terceira Part IЧаст Първа и Част Втора.

За да разгледате снимките на цял екран в пълния им размер, кликнете върху която и да е.
Ще се раздвам на коментари и критики :)



Следва продължение...

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like