DIY: Рамки за сушене на билки и подправки



Бях занемарила рубриката "DIY" за известно време, но ви уверявам, че не съм спирала да майсторя нещо, просто не ми остава време да го споделя с вас. Идеите непрекъснато ме връхлитат, но приоритетите се сменят. Заради това с днешната публикация събуждам рубриката "DIY" с бърза и лесна идея, която ще намерите по- долу.


Много от вас ме питаха на лични в Инстаграм и ФБ от къде се снабдявам с панерите в които суша билки. Някой са ми подаръци от приятели пътували до Азия, но повечето ги намирам в магазини втора употреба. В Холандия и Белгия тези магазини се наричат "kringloop" (буквален превод- въртене в кръг), срещат се във всеки град или населено място. Това са магазини в които може да се намери всичко: от електро уреди, мебели, книги и списания, дрехи, градинска техника, домакинска посуда, домашна декорация, детски играчки, бижута и какво ли още не, понякога дори се срещат антики, но само понякога. Идеята е да се намали консуматорството и свръх производството на ненужни вещи, като използваните такива се завъртят в кръг, т.е вещи, които са непотребни за някого, са "богатство" за друг. Цените са изключително ниски на фона на пазарните, а посетителите сдобили се с определена находка са изключително щастливи, помагайки на каузата.  Средствата получни от продажбите са предназначени за определена кауза- подпомагане на фондации за лечение на деца и възрастни, сдружения занимаващи се с диви или домашни животни, подпомагане на различни социални дейности..., не се гони печалба. Често хората работещи в kringloop са доброволци или пенсионери, които получават минимално възнаграждение. 

Започнах да посещавам тези магазини преди време с една единствена цел- да търся реквизит, който да използвам във фотографиите. Но ми трябваха все повече и повече props за новите снимки и така трябваше да реша какво да правя със старите, създадох профил в платформата Etsy и ги продавах там, предимно на фотографи по целия свят. После започнахме реновирането на къщата в България и тази дейност преустанових, за сега. Освен домакинска посуда, която ползвах за снимките, се заглеждах и по други вещи. Започнах полека- лека да купувам ратанови панери, които ползвах в снимките си, а в периода на пандемията наред с други курсове преминах обучение в The Herbal Academy и развивах умения в билкарството, запазих членството си в общостта на академията и все още обменяме опит с курсиситите по света. Интереса към билките ми се засили, а живота на село през лятото ми даде възможност да практикувам наученото през зимата.

Бях на път да купя дехидратор за плодове и зеленчуци, в който да суша билки и подправки, но това се разминава с концепцията ми за консуматорството, намаляване на употребата на пластмаса, вредите емисии, бавен живот, нулев отпадък и като цяло природосъобразния начин на живот. 



Виж още:

АРОМАТЕРАПИЯ С НАТУРАЛНИ ПРОДУКТИ

Билките и подправките изискват специални грижи, за да се запазят качествата им са нужни няколко стъпки. От самото събиране до консумирането им. Ето някой важни стъпки за добри резултати:

- Събирайте билки рано сутрин, след вдигането на росата. 

- Използвайте остри ножици, никога не изкоренявайте растенията, освен, ако не събирате лечебен корен на определен вид. 

- Веднага след като откъснете билките ги предпазете от пряка слънчева светлина, ярката светлина разрушава етеричните масла и обезцветява листата.

- Почистете добре билките, подправките, гъбите, корените, листата, съцветията от плевели, наранени или повредени части, проверете за насекоми.

- Вържете на снопчета клонките като използвате памучен канап или конец, окачете ги така, че при процеса на сушене да има максимална вентилация на въздуха. 

- При събиране на цветове, внимателно ги отделете от стеблото на растенията и ги  подредете върху рамки или панери.

- Температурата на сушене не бива да надвишава 32-34 градуса, като се поддържа константна.

- Избягвайте пряката слънчева светлина, подходящи места са топли, сенчести, проветриви стаи, навеси, тавани.

- Съхранявайте добре изсушените билки в хартиени пакети, тъмни стъклени или керамични буркани или дървени кутии. Не излагайте съдовете на слънчева светлина, съхранявайте прозрачните стъклени буркани с изсушени билки в шкаф.

- Винаги използвайте етикети с наименование на билката и дата на която е съхранена или събрана. 

Това е на кратко за събиране и съхранение на растения, които ще използвате в домашната билкива аптека.

Процеса на сушене на растенията е един от най-важните в билкарството, както и съхранението им след това. За това избрах да суша билки и подправки в ратанови панери и кошници, върху дървен простор, който също е втора употреба. Това спомага за доброто проветряване по време на процеса на сушене. В последствие, панерите не ми стигнаха и реших да изработя дървени рамки с мрежи. Ще ви покажа как лесно и бързо да си направите такива, в случай, че няма от къде да се сдобиете с ратанови панери. Рамките са стар и изпитан метод, дори в промишленото билкарство. 

Как да си направим дървени рамки за сушене на билки, подправки и гъби

  • За две рамки с размери 50см. х 50см. са ви нужни две дървени летви с дължина 2м, ширина 4см. и дебелина 2см. 
  • Две летви (по желание) за прикриване на ръбовете с дължина 2м., ширина 2см. и дебелина 0,5см. 
  • Мрежа против комари, 8 винта за дърво с дължина 4см. и винтоверт. 
  • Ще ви е нужен такер за закрепване на мрежата към рамките, ножица, парче ситна шкурка и лепило за дърво. Почти всички материали намерих в Практикер.Летвите им са добро качество, от слепени чамови дъски, което в случая е добре за рамките, защото слепените греди не позволяват рамките са се усучат или изметнат след време. (това не е платена реклама, споделям от личен опит)

Нарежете летвите на четири равни части с дължина 50см., би било добре срезовете да са под 45 градуса, за по- голяма здравина, но в моя случай не разполагах подходящ трион, за това са на 90 градуса, но това не е от голямо значение. С помощта на шкурката леко зашкурете краищата на летвите, за да не драскат и закачат. Широките летви подредете върху здрава повърхност, както е показано на снимките, използвайте метален ъгломер за да сглобите летвите под 90 градуса. Използвайте винтовете, като ги завиете на широката страна на летвата, не навивайте до края, защото летвите се сцепват. Опънете мрежата върху получената рамка и с помощта на такера прикрепете мрежата, така че да е добре опъната по рамката. Изрежете излишната част от мрежа по краищата. От тънките летви направете декоративен борд върху мрежата, като ги залепите с лепило за дърво, не използвайте ацетоново лепило.  Ако не разполагате с дърводелски стяги, подредете рамките една върху друга на пода и ги притиснете с тежки предмети. Изчакайте поне 24 часа лепилото да изсъхне и тогава използвайте рамките. Не се старайте да са перфектни, ще загубите ценно време, в което можете да събирате срежи билки, да си приготвяте тинктури, или да си направите студен чай. Ако имате нужда от идеи, споделете в коментар. Ще ми бъде приятно да обменим опит и да споделя с вас, какво приготвих от билките които набрах до сега.








Рамките могат да бъдат и с други размери, зависи от дървените летви с които разполагате. Аз използвах това, което се предлага в магазинната мрежа и с минимални усилия направих тези рамките. Ще опитам да изсуша плодове и ще споделя с вас.


Пожелавам ви едно незабравимо лято!  






 

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like