DIY: Smudge Sticks за начинаещи или как да пречистим пространстовото около нас.

  
DIY: Smudge Sticks за начинаещи или как да пречистим пространстовото около нас.DIY: Smudge Sticks за начинаещи или как да пречистим пространстовото около нас. Smudge sticks представлява вързоп от сушени билки и подправки. Използват се за церемониално пречистване на въздуха в пространствата и прогонване на лоща енергия. Историята казва, че smudge sticks идват от индианската култура, които са се използване за пречистване и благословия на хора и места. Инките са използвали комбинация от пресни билки за прикадяване, като основата или изцяло пръчките са били от бяла салвия (бял градински чай).  Този ритуал има научно обяснение, което е  публикуваното след проучване  на NIH и е установено, че лечебният дим може напълно да елиминира бактериите във въздуха в затворени пространства.   В наши дни се използват често при медитация или за ритуално пречистване на негативна енергия и емоционални товари. За направата на кадящите вързопчета се използва обикновено бяла салвия (вид градинки чай) като основа и се добавят различни билки (мащерка, розмарин, босилек и др.), цветя (маргаритки, рози, теменужки, лавандула и др.) и етерични растения (евкалипт, хвойна, бор, смърч и др.), които са силно пристегнати едно за друго и  в последствие изсушени. Запалват се за определено време, като с помощта на перо се прикадява всяко едно помещение или целия дом, обикновено се комбинират с минерали и полу- скъпоценни камъни за по силно въздействие и енергизиране. В миналото се е вярвало, че кадящите вързопчета се правят само от жена и то, тъмнокожа. Това суеверие вероятно е измислено и вече всеки само може да си направи сам. Когато кадящите вързопчета тлеят те изпускат приятни аромати и пречистват негативната енергия от пространството в помещението, а чая от бяла салвия действа дезинфектиращо и анти-бактериално на въздуха в дома. 

DIY: Smudge Sticks за начинаещи или как да пречистим пространстовото около нас.

DIY: Smudge Sticks за начинаещи или как да пречистим пространстовото около нас.

DIY: Smudge Sticks за начинаещи или как да пречистим пространстовото около нас.

DIY: Smudge Sticks за начинаещи или как да пречистим пространстовото около нас.Какво да използваме за направата на smudge sticks:
Smudge sticks от сушени билки и цветя:
 • бяла салвия
 • цветове роза
 • мащерка
 • цветове жасмин
 • дафинов лист
 • мурсалски чай
 • розмарин
 • рози
 • и други


Smudge sticks от свежи билки и цветя:
 • прясна мащерка
 • свежа салвия
 • клонки бял бор
 • клонки пресен розмарин
 • листа широколист евкалипт
 • клонки теснолистен евкалипт
 • свежи цветове салвия
 • цветове роза

DIY: Smudge Sticks за начинаещи или как да пречистим пространстовото около нас.

DIY: Smudge Sticks за начинаещи или как да пречистим пространстовото около нас.DIY: Smudge Sticks за начинаещи или как да пречистим пространстовото около нас.Как да си направим smudge sticks:
За да си направите сами smudge sticks ще са ви нужни пресни или сушени билки и цветя, памучен канап или дебел конец*, ножица и време за изсушаване на вързопчетата. Ако използвате пресни билки, предварително ги измийте и подсушете много добре. Подберете еднаква дължина на стръковете билки които ще използвате. Върху чиста повърхност се подредете като основа салвия или друга билка като мащерка, розмарин, след това добавяйте нов ред билка или цвят. Основата на вързопчето пристегнете здраво с памучен канап, (чиято дължина аз измерих поне 7 пъти дължината на вързопчето) и след това усучете стегнато цялото вързопче (така, че след като изсъхнат билките да не се разхлабва), като завържете двата края на канапа. Не се старайте да е перфектно разпределен канапа, дори и да не ви стигне първоначалната дължина, добавете още, колкото е нужно, така, че да се получи стегнато вързопче.  С ножица се подрежете долния край на вързопчето и всички стърчащи части около канапа. Ако използвате свежи билки, ще ви отнеме поне 2-3 седмици, за да се изсушат напълно вързопчетата. Видеото по- долу, ще онагледи направата на smudge sticks. 

Как да използваме smudge sticks:
Използването на сушени билки позволява smudge sticks да се палят веднага след направата им. С пресните билки и цветя времето за сушене (поне при мен) отнема около 4 седмици в зависимост, колко дебело се е получило вързопчето. Запалва се горния край на вързопчето за няколко секунди, изгася се и се поставя се в порцеланов съд да дими. Някой използват специални черупки от миди, глинени купички или на кратко негорима поставка, каквато ви се намира. След около 30-40 минути вързопчето се изгася , като леко се потапя във вода. Оставя се да изсъхне и отново се употребява при нужда. 

Ако сте късметлия и имате градина, то вие спокойно може да отгледате всяка една билка и да я използвате в направата на smudge sticks. Както знаете, лятото прекарвам на село в България и отгледах собствена реколта билки. Сушените билки и подправки, които използвах са от моята градина. Част от пресните ги намерих на фермерски пазар тук, а останалите отглеждам в саксии. 

DIY: Smudge Sticks за начинаещи или как да пречистим пространстовото около нас.

DIY: Smudge Sticks за начинаещи или как да пречистим пространстовото около нас.

DIY: Smudge Sticks за начинаещи или как да пречистим пространстовото около нас.

Ако практикувате йога, силно ви препоръчвам да си прекадите smudge stick преди да започнете дневната си практика. Също така, ако се чувствате уморени, напрегнати или отпаднали, ако усещате, че дома ви губи от положителната си енергия, запалвайте си кадящо вързопче всеки път. Аз не отдавам някакво "вуду" значение на прекадяването, а го правя защото ми харесва аромата на билки в дома, особено, когато е мрачно и студено навън и особено, когато нямам свежи билки, за да си направя ароматен чай. По време на медитация димът на изсушени треви ме кара да се отпусна и ме пренася в градината на село сред моите цветя и треви. 


*Задължително използвайте памучен конец или канап от натурален материал, в противен случай рискувате той да се разтопи и да изгори вързопчето. 
**Не оставяйте без надзор кадящите пръчки!
***Не оставяйте деца без надзор край горящо вързопче!

Тук може да получите повече иформация за
двадесет и три вида салвия, която да използвате при направата на smudge sticks.

Photography by Tina Marina

Коментари

 1. Благодаря за статията, много полезна информация. Опитвам се да прикадя със салвия. Запалвам снопчето, дими, но много за кратко и гасне. Трябва да паля няколко пъти, за да мина през няколко помещения. Имате ли опит с това, някакъв съвет?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Анонимен27 юни, 2022 21:07

   Радвам се, че ви харесва. Вероятно билките са влажни и за това гасне снопчето. Реално са нужни няколко минути кадене.

   Изтриване

Публикуване на коментар

Търсене в блога

You Might Also Like