DIY: Ароматерапия с натурални продукти

 

DIY: Натурална Ароматерапия

Запитвате ли се какво става с елхите след празниците? Ще ви дам идея, ако не за цялото дръвче, то поне за части от него. 

Винаги си купувам за Коледните празници връзка елхови или борови клонки от градинския център до нас или предлагам на съседите, когато си подрязват храстите да взема част от клонките, които в последствие те отнасят в депа за отпадъци. Потапях клоните във вода, но игличките започват да капят след седмица- две, за това започнах да измислям начини за по- дълготрайно съхранение на свежестта им. Имам навика да пулверизирам растенията у дома на всеки два дни и наред с тях пръскам със студена вода елховите клонки. Забелязах, че дори в средата на януари, те все още са свежи и ухаят на зима. Правя това последните две години не само с боровите клонки, а също с хвойната, евкалипта, бръшляна и останалите зелени растения потопени във вода. 

Ако сте привърженици на low/zero waste каузата, ще ви предложа как са оползотворите елхата или рязаните борови клони след приключилите празници. Ако тя е в саксия, логично е да бъде засадена в двор или някъде в парка, но ако сте я купили вече отрязана тя бързо увяхва, когато я приберете на топло в дома си. За да предотвратите окапването на игличките , пулверизирайте клонките или цялот дърво през няколко дни, така то ще издържи по- дълго от обикновеното.

Когато празниците приключат, не изхвърляйте елхата или клоните. Използвайте ги като естествен ароматизатор на дома си. Аз използвам всички растения с наситени етерични масла, като ги потапям в алкохол, оцет или в чист спирт. Маслата се разграждат в етанола, който извлича аромата от растенията. Може да използвате клонки или листа от евкалипт, бор, ела, хвойна, смърч и да добавите кори от портокал, лимон, мандарина или лайм

Виж още "DIY" проекти:

Серум за лице за суха кожа

Ленена пазарска торба

Скраб за лице и тяло с кафе


DIY: Натурална Ароматерапия


Натурален домашен ароматизатор

  • пресни портокалови, лимонови, лайм или мандаринови кори
  • клонки бор, ела, смърч
  • алкохол (в случая водка без добавени аромати)
  • стъклен съд покрит с марля или капак с отвори
  • ножица или дъска и нож


DIY: Натурална Ароматерапия

DIY: Натурална Ароматерапия

DIY: Натурална Ароматерапия


В стълкен буркан или друг подходящ съд наредете, ред нарязани на ситно кори от портокал или мандарина покрийте с елхови клонки, отново ред кори, ред клонки, докато напълните съда. Притиснете силно към дъното на съда и ги залейте с алкохол, докато се покрият.  Ватворете бъркана с капачка с отвори или поставете марля, като я стегнете с връв около гърлото на бурканчето. Не пречи дори да оставите съда отворен, без да го покривате.

Строго съотношение няма, зависи, кой аромат бихте желали да е доминантен. Съвсем лесно ще си направите екологичен домашен ароматизатор като нарежете портокалови кори и клонки от елха или бор и ги залеете с алкохол или спирт. След няколко дни, когато етанола освободи маслата от продъктите ще усетите аромата из цялата стая, банята или където сте поставили съда. 

Може да използвате дори няколко капки етерично масло по избор, но бъдете пестеливи с него тъй като аромата ще се засили и ще доминира над останалите. 

Тази лесна ароматерапия може да си правите целогодищно с различни видове растения, билки и всякакви натурални продукти. 

DIY: Натурална Ароматерапия

DIY: Натурална Ароматерапия

DIY: Натурална Ароматерапия

Photography by Tina Marina


Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like