Travel: Delft, The Netherlands

the Royal Dutch Yeast and Spirit Factory

Честита Коледа и Щастлива Нова 2021!

Пожеланията ги оставям на вас, да ви се сбъдват! 

Какъв късмет ви се падна от новогодишната баница ? На мен- пътешествия. Знаех си, че ще е за мен този късмет, през 2020г. не пътувах много, даже никак. За това още през първия слънчев ден от новата година реших, че трябва да изляза, макар и до най- близкия град до мен.


Oude Kerk

Делфт е бил стара столица на Нидерландия, преди Хага да се оформи като такава. Сега е един очарователен град с старинни сгради, интернационални студенти, малки кафенета, галерии и много фотогенични канали. 

Старата църква наскоро беше реновирана и камбаната в основната камбанария заменена с по- лека, тъй като църквата се накланя към канала. Говори се, че строежа ѝ е започнал в далечната 1240г., като първо е издигната кулата заради която са изместили канала. По-късно, към 1380г. започва строежа на Новата църква в Делфт, а през 1406г. е монтиран първия витраж в нея. Непосредствено срещу Новата църква се намира богато украсената сградата на кметството, проектирана от Хендрих де Кайзер. 

Oude Kerk

de Nieuwe Kerk

Stadhuis Delft


Един от първите канали в Делфт- Oude Delft и може би най-красивия в Нидерландия е построен около 1100г. Пресичат го 11 моста и е един от най-посещаваните туристически атракции с лодка. Мостовете на повечето канали са подвижни за улеснение на корабоплаването и предвижването с големи лодки. 

В Делфт се намира и най-старата фабрика за керамични изделия, известни по цял свят Royal Delft Blue създадена през 17в. В работилниците към фабриката могат да се наблюдават художници, които все още рисуват порцелана на ръка. В музея са изложени експонати изработени преди стотици години, както класически и съвременни керамични изделия.


De Watertoren

Gracht Oude Delft

Gracht Oude Delft

De Roos Molen

Oude Delft

Gracht Oude Delft

На северозапад се намира вятърната мелница De Roos, която е единствената функционираща мелница от общо 18 мелници в Делфт. В момента е затворена заради пандемията, но в работно време от там може да си купите прясно смляно брашно. По- интересното за нея е, че преди няколко години започна ремонт и изграждане на новата гара в града, по проект под мелницата трябваше да минават железопътните линии и тези на трамваите. Това застрашаваше постройката и бе взето решение мелницата да бъде преместена, а след това върната на мястото си. По време на строежа възникнаха усложнение, изградени бяха специални подемници, с помощта на които мелницата беше преместена с около стотина метра на юг от предишното си местонахождение. Трасето вече е изградено и мелницата De Roos функционира отново. 

В Делфт ще намерите много фотогенични места. Едно от тях е най-известното (според мен най- сниманото) колело в цяла Нидерландия. Съвсем близо до него в сърцето на историческия център на Делфт се намира чаровния хотел De Emauspoort. Уличките около него през лятото се превръщат в очароварелни малки градини с веселящи се хора.

Gracht Oude Delft

Vrouwenregt

Vrouwenregt

Vrouwenregt

Delft Historical center

Пропускам много неща за Делфт, това е защото не може да се побере всичката информация за този прекрасен град само в една статия. Делфт беше първия град който посетих когато се преместих в Нидерландия преди много години, Делфт е първия град, който посетих тази години. Пожелавам ви да имате възможност поне веднъж да го видите, а на себе си пожелавам да имам възможност да видя още много чаровни градове като този през новата 2021г.  

Следващия път ще ви разходя из любимите ми кафенета, крафт магазини и галерии. (само да отворят скоро)


Photography by Tina Marina

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like