Weekends in The Kitchen: Три рецепти с Маслодайна роза



 
Това, че в селската къща още нямаме кухня,като изключим стария хладилник и газовия котлон, не ни пречи да си приготвим вкусни неща. Импровизираме и приспособяваме кухненско оборудване според нуждите и за сега се справяме много успешно. Използваме барбекю за приготвяне на месо, когато имаме гости, варим компоти и мармалади на газов котлон или на огън и се наслаждаваме на бавните летни дни. 

През лятото и без друго не ям много месо, предпочитам риба, плодове, зеленчуци и разхладителни напитки, а когато са  домашно приготвени са най-вкусни. Започнахме сезона с приготвяне на сироп от бъз, по рецептата, която вече съм споделяла с вас. По подобие на нея приготвих сироп от рози. Но експериментирах с още една рецепта, която правих миналото лято, но така и не успях да публикувам тук. 

Виж още:

Сироп от бъз

Сироп от ревен

Лятото едва започва, но ароматите в кухнята стават все по- наситени и цветни. Какво ще кажете да ви "почерпя" с разхладителни напитки от рози?

Докато пишех предната рецепта за домашен скраб от с рози, прочетох за полезните качества на маслодайната роза. Попаднах на интересна информация, в която се казва, че маслодайната роза е комбинация от четири различни вида рози. Освен, че се използва за добив на розово масло за козметичната индустрия, розата има много хранителни вещества и намира място в кухнята. Маслодайната роза се отличава с високо съдържание на аминокиселини и витамини. Според народната медицина наличието на полезни състави като: монотерпеноиди, танини, бензалхеиди, цитрал, растителни захари и други. Маслодайната роза подпомага процесите на храносмилането, благоприятства върху обмяната на веществата в стомашно- чревния тракт, повишава производството на жлъчен сок, с което от своя страна действа върху разграждането на мазнините, подпомага метаболизма, използва се за спомагателно средство срещу запек, болезнена менструация или стрес.  

В градината имаме само един храст, но той бе напълно достатъчен да си направим инфузия от рози за непосредствена консумация и сироп от рози, който консервирахме за зимата. Ето и рецептите:







Студена инфузия от рози 

20 или 30 съцветия от маслодайна роза

2 или 3 ч.ч захар (количеството е съответно за 20 или 30 съцветия)

1 1/2- 2 литра вода

1/2 лимон нарязан на тънки резени

сока на половин лимон

Почистете розовите листенца от венчелистчетата, премахнете увяхналите, наранените или засегнати от насекоми. В голям буркан с вместимост два или три литра изсипете половината количество розови листенца, посипете със захар и добавете другата половина листена. Покрийте с лимоновите резени. Накрая долейте водата. Затворете буркана с капак и разклатете инфузията или разбъркайте с дървена лажица, докато захарта се разтопи. Оставете буркана за 24 до 30 часа да престои, като разбърквате или разклащате от време на време. Добавете сока от половин лимон.  Прецедете инфузията през марля, като изстискате добре розовите листа и лимоните. Извадете лимоновите резени и заделете пулпата настрана, ако искате да си направите сладко от рози (бонус рецепта! ще я намерите най- долу). Преместете розовата инфузия в чиста бутилка и разреждайте на вкус с газирана или обикновена вода с лед преди сервиране. До седмица, ако все още ви е останало количество от нея, тя ще се газира по естествен начин, което я прави още по- вкусна. Ако искате да изпреварите процеса на ферментация, пуснете на дъното на бутилката 5- 6 зърна ориз, колкото повече ориз добавите, толкова ферментацията ще се задейства по- бързо и трябва да изконсумирате инфузията възможно най-скоро.







Сироп от рози

30 броя розови цветчета

1 кг. бяла захар

2 литра прясна вода

1/2 пакет лимонена киселина

Измийте и почистете розовите листенца, премахнете увехналите, наранените или засегнати от насекоми. В голяма купа смесете една чаена чаша от захарта и розовите листа. Започнете да ги стривате с ръце. Ако разполагате с блендер, може да ги стриете на него същото количество захар.( Аз използвах каменно хаванче, с което пресовах розовите листенца и захарта.) Приберете получената смес в хладилник за едно денонощие. На другия ден сварете захарен сироп от останалата захар и водата. Когато сиропът започне да се сгъстява намалете котлона и пуснете стритите розови листа. Изчакайте да заври, на слаб огън, варете 10 минути и добавете лимонената киселина. Изключете котлона и оставете сиропа да се охлади. През цедка и марля прецедете сиропа в бутилки или чисти буркани. Отново запазете пулпата. Затворете бурканите добре с капак, сложете ги в голям съд пълен с вода, похлупете съда с капак и стерилизирайте бурканите за 10 минути. Така ще запазите розовия сироп за зимата. Концентрата може да разреждате с вода или газирана напитка според предпочитанията ви.  


Сладко от рози

пулпата от около 50-60 розови китки след инфузия или сироп

2 ч.ч захар

1 ч.ч вода

1 ч.л. линонена киселина

В тенджера изсипете розовата пулпата останала от суроп или инфузия, захарта и водата. Загрейте течността до завиране и намлете котлона. Варете сладкото докато се сгъсти до желаната от вас гъстота. Преди да изключите котлона добавете лимонената киселина. Прогответе си чисти и сухи буркани. Преместете сладкото от рози още горещо в тях, захлупете ги добре с капаците им и обърнете бурканите на обратно. Съхранявахте на хладно място.

Останалите розови листенца и венчелистчета, може да ги изсушите и да съхраните, които да добавите към ароматен чай през зимата.

♥ Може да замразите вода с розови цветчета или листенца и да поднесете сиропа или инфузията с ледените кубчета.

 

Три рецепти с Маслодайна роза

Три рецепти с Маслодайна роза

Три рецепти с Маслодайна роза

Три рецепти с Маслодайна роза


Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like