WEEKENDS IN THE KITCHEN: Пухкава крем супа с пащърнак

 

WEEKENDS IN THE KITCHEN: Пухкава крем супа с пащърнак

Какви са ви плановете за уикенда аз не знам, но предложението ми за вас днес е точно като за сезона. Температурата тук се доближава до нулата, но мисля да се екипирам с шал, шапка и ръкавици и да посетя Коледния базар в Хага. А какво по- сгряващо от една пухкава крем супа след събрания студ. 

Виж още:

Тиквена крем супа с джинджифил и куркума

Черна Леща Белуга с дресинг от червено цвекло и сусамов тахан

Гъбена чорба със сметана

WEEKENDS IN THE KITCHEN: Пухкава крем супа с пащърнак


Пухкава крем супа с пащърнак

необходими продукти за 4-6 порции

3 броя пащърнак

2 средно големи картофа

1 глава лук

3 с.л. растителна мазнина

600 мл. телешки бульон*

сол на вкус

необходими продукти за телешки бульон:

около 1 кг. телешка опашка или друг вид телешки кости

2 глави лук

стрък праз

2 стръка селъри

3 средно големи моркова

3-4 дафинов лист

3-4 зърна бахар

5-6 зърна черен пипер

сол на вкус

*ако постите или изберете веган вариант, заменете телешкият бульон със зеленчуков.

WEEKENDS IN THE KITCHEN: Пухкава крем супа с пащърнак

WEEKENDS IN THE KITCHEN: Пухкава крем супа с пащърнак


Започнете с приготвянето на телешкият бульон, който ще отнеме повече време. Количеството, което ще получите е повече от необходимото, за това замразете останала част за други ястия или пригответе класическо телешко варено. 

Използвах телешка опашка за бульон, която се продава в магазина нарязана на отделни прешлени. 

Месото се измива добре, залива се с вода и се слага във възможно по- голяма тенджера. Използвах шест литрова. Добавят се подправките и почистените зеленчуци. Месото, зарзавата и подправките се варят около 3 часа, a образувалата се пяна се отстранява. Свареното месо може да се обезкости и да се ползва за супа, яхния или да се замрази.

Бульона  прецедете от зеленчуците и месото през ситна цедка. Заделете нужното количество за крем супа с пащърнак, а останалото замразете за други нужди. 

От години не използвам сухите купени бульони или такива в буркани. Приготвям по- голямо количество костен бульон и замразявам, което много помага при направата на бързи супи и ястия и спестява време. В статията за Костен бульон на Надя Петрова са обяснени много подробно ползите от костен бульон, защо да консумираме и как да си приготвим у дома. 

Измийте и обелете зеленчуците за крем супата. Нарежете ги на едри кубчета. Загрейте мазнината и задушете в нея зеленчуците. Добавете бульона и варете на слаб котлон докато зеленчука се свари напълно. Подправете със сол ако е необходимо.

С помощта на пасатор пасирайте супата. За да получите пухкава текстура на крем супата пасирайте за още около две минути. Сервирайте крем супата с кротони, ядки, семена или каквото харесвате. Може да използвате сметана или зехтин за по- плътен вкус преди поднасяне. 

WEEKENDS IN THE KITCHEN: Пухкава крем супа с пащърнак


Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like