Rhubarb & Berry Jam

  Преди време за пръв път си купих амарант, не съм го опитвала до сега и започнах да издирвам из мрежата рецепти, какво и как се приготвя. За голяма моя изненада, се оказа, че познавам това растение от детството си със звучното име щир. Жулеше краката ни като тичахме из градината на вилата, събирахме го за букети, а някой от бабите тогава правеха баница от младите листа. Четвърт век по- късно, аз купувам семена от магазина и се чудя какво ли е това амарант. Не харесвах вкуса му като дете, но пък твърдо съм решила сега да го опитам (или поне семената му).

 Друго такова растение, от което имам НЕвкусни спомени е равен (Rhubarb/ Rheum rhabarbarum). Хората го използваха за други цели тогава, но... вкусовете се менят, моите също. Rhubarbофициално е зеленчук, но е по- разпространен като плод. Използваемата част са стеблата. Жилав и леко кисел, този плод/зеленчук не е любим на много хора, но у дома е на почит.  Вече няколко години винаги когато се появи на пазара си купувам и правя сладкиш, пай и даже сок. Не може да се намери целогодишно на пазара и за това аз направих сладко. Първоначалната идея беше да комбинирам рабарб с ягоди, но после реших да добавя малини за по- силен аромат


   Сладко от рабарб, ягоди и малини
необходими продукти:
1 кг. рабарб
1 ч.ч. пресни или замразени ягоди 
1 ч.ч. пресни или замразени малини
1 ч.ч. ябълков сок или вода
5 ч.ч. захар
сока от един лимон
щипка сол
1 с.л. Kirsch (по желание)
5-6 стъклени буркани (зависи от големината)
рецептата е заимствана от тук 


 Измийте бурканите и ги подсушете добре. Оставете ги на страна. Ако се притеснявате, че няма да ви стигнат, измийте няколко буркана допълнително. Аз направих точно това, като бурканите които ползвах са със средна вместимост около 250-300 г.
Измийте рабарба и го нарежете на парчета с дължина около 2-3 см. В голяма тенджера смесете рабарба и водата/ ябълковия сок. Поставете на котлона тенджерата и варете сместа около 15 минути, похлупена с капак като разбърквате от време на време. Добавете ягодите, малините, захарта, солта, сока от лимон, варете при отхлупена тенджера, като изгребвате получилата се бяла пяна. Варете отново около 15-20 минути. 

 Има няколко начина да проверите дали сладкото е достатъчно сварено. Единия е като поставите малка чиния във фризера за няколко минути. След това загребете с помощта на малка лъжичка от сладкото, изсипете го в замръзналата чинийка и го приберете за няколко минути във фризера. След изваждането на чинийката побутнете края на сладкото, ако се образуват бразди, значи е готово, ако не, варете още малко. Другия начин е много по- лесен. C върха на малка лъжичка вземете от сладкото и го поставете на плочката на палеца на ръката си. Ако сладкото се разлива по повърхноста на нокътя, значи е рядко и се налага да се довари. Накрая добавете Kirsch и разбъркайте добре. 
 Поставете бърканите с дъното нагоре върху метална решетка. Сложете ги във фурната и включете на 110 °С. Стерилизирайте ги за няколко минути и докато са още горещи разпределете сладкото в тях. Имайте предвид, че всичко е горещо за това използвайте кухненски кърпи или ръкавици за горещо. Затегнете капаците на пълните бъркани и ги обърнете с дъното нагоре. Оставете ги да изстинат напълно.

  -All photos by  ©100 decors-







Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like