Autumn Тartlets # Есенни тарталети

 Ако някой ме попита кой ми е любимия плод през есента, моменталният ми отговор би бил- смокиня. Не, че не харесвам и останалите, но смокините може да се хапват както в сурово състояние, така и приготвени на сладко, пай, сладкиш, тарт...Тези малки тарталети се приготвят много бързо, лесно и са толкова вкусни, че свършват по -бързо от самото приготвяне.

за 6 броя тарталети:
250 г брашно
100 г меко краве масло
1 разбито яйце (може и без)
½ ч. л. сол
1–2 с. л. вода
6 смокини
6 парчета Горгонзола, Рокфор или друг вид синьо сирене
6 половинки на орехови ядки
мед за сервиране

Photo: 100 decors
 Брашното се пресява в купа заедно със солта, добавя се маслото нарязано на купчета. Яйцето (ако има такова) се разбива с малко вода и се добавя при брашното и маслото. Замесва се тесто и се разточва на работния плот. Нарязва се с големината на формите за тарталети. Всяка тавичка се намазва добре с масло и в нея се поставя тестото, което пръсти се притиска леко към дъното и стените на тавичката. Така се процедира със всяка формичка. С върха на нож се правят леки прорези по тестотo, с цел да не се надуе на вътре при печене. Върху тестото се поставя парче пергаментова хартия и върху нея се изсипват керамични топчета за печене (при липсата им, може да се употреби сух боб). В загрята на 190 градуса фурна се пекат тарталетите до златисти краища.
Photo: 100 decors
Смокините се измиват и се разцепват на четири от страната на дръжката не съвсем до края на плода. В средата на прореза се поставя парче синьо сирене и половин орехова ядка. Тарталетите се вадят от фурната, отстраняват се керамичните топчета ( или боба) и хартията, а на тяхно място се поставят смокините, във всяка форма по една. Връщат се за 5-7 минути обратно във фурната да се разтопи сиренето. Преди сервиране се заливат с мед.

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like