WEEKENDS IN THE KITCHEN :: RAW COCOA BEANS BUNDT CAKE AND CANDIED KUMQUATS

     
     Рецептата днес претърпя различни модификации  през годините. От обикновен "черен" кекс, както го наричаме у дома, се превърна в един от най- често правените кексове с различни добавки. Използвала съм шоколадов чипс, сурови череши, вишни, боровинки, обикновени орехи, пекан; добавяла съм яйце; използвала съм лимонов или портокалов кърд за слепване на два отделни блата; правила съм го дори без какао под формата на мъфини. Базовото тесто е универсално и понася всякакви експерименти.
Опитайте и споделете!

  
Какаов кекс със сурови какаови зърна
необходими продукти:

1 ½  ч.ч кисело мляко
¾  ч.ч олио
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. канела
1 ч.л. сода бикарбонат
3 с.л. сурово какао на прах
1 с.л. сурови какаови зърна
пекан за поръсване


     Брашното се пресява заедно със содата и се оставят на страна. Фурната се загрява на 185 градуса (175° С с вентилатор).  В голяма купа се смесват киселото мляко, олиото и захарта. Разбъркват се с дървена лъжица или силиконова шпатула докато захарта се разтопи. Добавят се какаото на прах и канелата. Отново се разбъркват. Добавя се брашното и натрошените какаови зърна. Сместа се изсипва в порцеланова тава* (с дупка по средата) предварително намазана с олио и поръсена леко с брашно.  Кекса се пече около 35-40 минути или до суха клечка.


*ако разполагате с порцеланова тава е необходимо предварително да я загреете за около 5-6 минути, след това да я намажете с олио, да я поръсите леко брашно и след това да налеете сместа. Тавата се слага на най- долната решетка на фурната, а времето за печене се удължава с 5-7 минути. 



     Комбинацията какао и аромат на портокали остана предпочитана (само за някой от нас), за това приготвих захаросани камкуати, като при сервирането желаещия си залива парчето кекс. Захаросаните резенчета могат да се съхраняват в буркан и в хладилник до седмица или две, тъй като нямат консерван.

Захаросани камкуати
необходими продукти:

1 ч.ч. захар
1 ½  ч.ч. вода
200 г. камкуати
1/2 лимон
сок от ½  лимон
1 ½  ч.ч. вода

     В касерола се смесват водата и захарта. След като сместа заври, котлона се намаля до леко къкрене. С остър нож се нарязват половиния лимон и камкуатите на тънки резени. Добавят се към захарния сироп. Варят се около 10-15 минути, като от време на време внимателно се разбъркват. Прибавя се сока от лимон кадеролата се сваля от котлона. В стерилизиран буркан много внимателно се подреждат захаросаните парчета камкуат и лимон (аз използвах кухненска пинцета). По желание може да се добавят няколко листа прясна мента.





Kisskiss, Lovelove
  -All photos by  ©100 decors-

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like