10+ Идеи за Празнични Опаковки с Нулев Отпадък

Photo by Tina Marina

Остава точно един месец до най-светлите празници. Дори и през тази "особена", да я наречем, година ще се нагодим и ще празнуваме някак си. Да не забравяме обаче, че Планетата не е за един ден и трябва да помислим за отпадъка, който оставяме след празниците. Същото внимание, което обръщаме към подаръците за близки, приятели и семейството, би трябвало да отделим и за опаковката. Има чудесни предложения в занаятчийските сайтове като Etsy, малките магазинчета за ръчно правени сувенири и декорация, локалните галерии, сръчни хора се срещат дори и по фейсбук групите. Какъвто и подарък да изберете, вярвам че ще направите прекрасна изненада на любим човек и ще помогнете на всеки творец или занаятчия в това трудно за всички време. Не на последно място, осъзнатия избор да спасим Планетата, да не използваме излишни отпадъци и да не купуваме ненужни вещи ще ни донесе удовлетворението, че не сме безучастни към случващото се около нас. 

Предлагам ви
10+ идеи за празнични опаковки с нулев отпадък.

Photo by Tina Marina

Photo by Tina Marina

1. Крафт хартия
Напоследък станала все така популярна и доста експлоатирана. Но ще се съгласите с мен, че позволява доста и различни декорации. Не стои претрупано, изглежда неутрална основа на всякаква декорация. 

Photo by Tina Marina

2. Текстилна кърпа
Освен, че е нулев отпадък текстилната памучна кърпа е и практичен подарък, който може да съчетаете с същинския такъв. 

Photo by Tina Marina

Photo by Tina Marina

3. Хартия с индивидуален дизайн
Може да поръчате такава в копирен център близо до вас или да си я принтирате у дома с желани изображения на нея. Друга устойчива идея е да ползвате печати с мастило. Това е едно добро забавление за деца по празниците. Може да вкарате в употреба пастели, маркери, бои, моливи, всичко с което бихте се забавлявали заедно и бихте направили подаръчна хартия с желани от вас елементи с послания.

Photo by Tina Marina

Photo by Tina Marina

4. Кошници/ панери/ щайги.
Добра идея е да се използват повторно, особено ако са здрави и незамърсени. Освен за опаковка на подарък, може да използвате панерите за сезонни плодове, зеленчуци, за декорация със шишарки, като саксии, за съхранение на всякакви предмети. При мен щайгите от мандарини, например, са много  оборотни, а и не представляват природен замърсител.

5. Стари вестници.
Ако сте решили празниците да са тематични, бихте могли да намерите излезли от употреба стари вестници или списания и да ги използвате като опаковка. Отпадъка след това ще е нулев, ако разполагате с камина, използвайте ги за подпалки. 

6. Употребявана подаръчна хартия.
Защо не, не виждам нищо обидно в това особено, ако е добре запазена. Винаги бихте могли да ползвате парче стара хартия, дори допълнително да я намачкате за по- ефектно. Когато декорирате подаръка едва ли на някой ще направи впечатление хартията.

Photo by Tina Marina

7. Хартиено тиксо
По магазините вече се предлага голямо разнообразие от такова тиксо, което може да използвате за частично облепяне на подаръците. Сигурна съм, че децата ви ще одобрят идеята, опитайте.

Photo by Tina Marina

8. Восъчна кърпа
От както сама си направих такива, не използвам стреч фолио, а сега ми хрумна да я използвам и като опаковка за малък подарък. Освен, че е практична за домакинството, восъчната кърпа е с нулев отпадък, ще я ползвате дълго след празниците.

Photo by Tina Marina

9. Картонена кутия
Винаги съм харесвала този вид опаковка, така крехкия подарък остава невредим и предпазен дори и да не купен в опаковка. Използвайте картонена кутия, която ви е останала от друга покупка и на мястото на бранда залепете картичка или собственоръчно изработен хартиен етикет. Лесно и бързо решение за последните минути преди поднасянето на подаръкът.

10. Стъклени буркани.
Подходяща опаковка, в която да подарите лакомства или суха смес от любима рецепта за бисквити; или малки шишета пълни с микс от ароматни билки за чай; или чаша горещ шоколад. Тези непретенциозни подаръци носят повече радост и топлина в дома, доверете ми се.

Photo by Tina Marina

Photo by Tina Marina

Photo by Tina Marina

Бонус:  Зебло, страници от стара тетрадка, пликове от писма, нотни листа, гланцови блокчета ... и каквото още се сетите.

Всичко, което ви заобикаля би могло да се превърне е индивидуална опаковка за подарък, просто пуснете фантазията ви да работи, извадете ножиците, малко канап, шишарки, борови клонки и ще направите празниците си вълшебни. Включете децата в тази игра, опечете курабии, налейте си чаша ароматен чай или горещ шоколад, запалете свещи за повече уют и сте готови. 
Напук на тази "особена" година.... 

Photo by Tina Marina

Photo by Tina Marina

Photo by Tina Marina

Photo by Tina Marina


All Photos by Tina Marina



Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like