Lifestyle: 5 Slow Living занимания през есента


Есента е натоварен сезон, за някой е усърдната работа в градината, за други е първият учебен ден, за нова работа, ремонт, препускане по магазини с наближаващите празници и суматохата около тях ... Всичко това е стрес на който не е добре да се подлагаме. Точно есента е сезона през който трябва да се отдадем на бавен живот. Както дърветата в градината се освобождават от натежелия товар и заспиват зимен сън, така и ние е добре да се отпуснем и да намерим баланса с природата. Аз мисля, че сезоните са отражение на самите нас, а за мен точно есента е начин на живот- бавен, протяжен и изпълнен с аромати. Ето няколко занимания, които се опитвам да включа с графика на есента.



1. Разходка в гората или около брега на морето.

Ако живеете близо до гора или парк, направете си бавна разходка под падащите есенни листа. Съберете красиво обагрени листа, нападали кестени и шишарки. Отнесете ги у дома, ще имате екологично чиста и устойчива есенна декорация. 

Още по- добре, ако сте край морето. Плажовете са чисти, безлюдни, въздуха е свеж, а морето спокойно и безбрежно. Раковините по пясъка са само за вас, ползвайте ги за да украсите дома си. Важно е да не губите връзката си с природата.


2. Отидете на фермерски пазар.

Точно там ще намерите сезонни продукти, пресни и директно от производител. Така също ще помогнете на местните производители да се справят с кризата. Плодовете и зеленчуците на локалните производители са за предпочитане пред тези на супермаркетите, а в много от случаите са по- пресни и по- евтини. Или се спрете до спирката и си купете цветя от бабата там, поговорете с нея, помогнете ѝ дори с покупка на едино малко букетче. Дори се сещам за овощни градини, където може сам да си набереш плодовете. Стопаните са много любезни и се радват на децата и ентусиазираните им родители.

3. Хранете се сезонно.

Направете си топла тиквена супа или крем супа от пащърнак. Важно е да се храним със сезонни храни, усвояването на витамини и минерали нужни ни за през зимата ще настъпи точно през есента. Ако искате да следвате календар на сезонните храни, ТУК  може да свалите календара и да научите много интересни факти. 


4. Среща с приятели.

Ако имате домашен любимец, поканете приятел и заедно излезте да се разходите на чист въздух. Ако пък нямате такъв, винаги може да посетите най- близката конна база до вас. Носете си моркови и ябълки, конете ще си ви много благодарни. Около Варна са поне две конните бази - тази в Аспарухово и в с.Кичево. Проверете в сайта им, кога може да яздите конете.

Тук в Холандия има т.нар. boerderij (ферма) с мини кози, зайци, алпака, кокошки. Децата са много щастливи там, а за възрастните тези места действат релаксиращо.

5. Slow Living предизвикателство.

Няма нищо по- хубаво от чаша ароматен чай и интересна книга. Уловката на това предизвикателство е да предизвикаш себе си да прочетете книга от жанр, който никога досега не сте чели или поне сте опитали, но не е бил вашият. Аз например започнах да чета поезия и проза, не си падам по романтичните стихове, но поне опитах. Едва ли ще повторя пак, но пък чай си наливах три пъти, само защото е с билки събрани лятото от моята градина. 










Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like