How to make Marigold Salve ☀ Мехлем с цветове на тагетис



За всички от вас, които се интересуват от лечебните свойства на билките и начина им на приложение в домашни условия, продължавам с темата “Билкова аптека за начинаещи”*. Практическото приложение на лечебните билки и дроги е широко разпространено в производството на лекарствени средства, фармацевтиката, козметичната промишленост и други. 

Тагетис, турта, тагетес, кадънка, е много популярно растение. Среща се във всеки български дрор. Произхожда от Мексико и Южна америка, но е разпространено по целия свят. 

Като един начинаещ градинар и билкар аз също отглеждам тагетис в градината. Растенията не изискват особени грижи, а цъфтят цяло лято, та чак до първите слани през есента. От семената, които събрах миналата есен направих доволно количество разсад, след това ги преместих в градината, растенията изобилно цъфтяха през целия сезон. Освен, че се радвах на красиви лехи, посадих между зеленчука като превантивна растителна защита и набрах достатъчно количество за чай и козметични нужди. 

Теоретичната част относно информацията, описанието, разпространението и употребата на тагетис е поместен в сайта на Фрамар.

Турта, Тагетис, Тагетес (Tagetes erecta) представлява тревисто, едногодишно или многогодишно растение, което принадлежи към семейство Сложноцветни (Compositae, Asteraceae). Растението е известно и с имената: Тагетис, Тагетес. На латиница се нарича още Mexican marigold и Aztec marigold. Въпреки произходът си често е наричан и африкански невен.

Ацтеките са събирали диви растения турта с цел култивиране и приложение като лекарство, при церемонии и декорации. Тя е широко отглеждана в много сортове и употребявана като декоративно растение, с търговска цел.

Устройство на турта

Туртата има изправен растеж на стъблата, която достига 60-100 см височина. Стъблото е с ребровидна повърхност, разклонено, без власинки, като всяко връхче завършва с цветче. Оцветено е съответно в тъмно зелено.

Листата са перести, оцветени в тъмно зелено, с дължина 4-11 см, състоящи се от много дълбоко прорязани листенца с копиевидна форма. Листенцата са срещуположно разположени по двойки в листната форма, която завършва с единичен лист на върха. Листната дръжка е груба, също ребровидна, с дължина от 1 до 2,5 см.

Цветовете са единични, ярки, жълти, оранжеви или жълто-кафяви, със зелена чашка. Цветните дискове са с перфектна симетрична форма. Флоралната глава е с големина от 2-4 до 6-13 см в диаметър и дължина 2,5-3,5 см. Цъфти от лято до късна есен.

Плодовете са сухи, линейни, стеснени в долния си край, компресирани или разположени под ъгъл в цветното легло. Имат дължина от 6-7 милиметра.

Разпространение на турта

Туртата произхожда от Централна Америка и преди всичко Мексико. Добре се развива на открити, слънчеви места. Растението не е претенциозно. Спонтанно е натурализирано в някои населени места. Вирее във всички топли страни.

Използваема част на турта: Цветовете, листата и стъблата са употребяемите части на растението.

Химичен състав на турта: етерично масло, флавоноиди, антисептични вещества, дъбилни вещества, лутеин, каротеноиди, ксантофили, поликетиди, кверцетагетин, SS-кариофилен, терпинолен, (E)-оцименон, бета-оцимен, пиперитенон, Z-оцимен, лимонен. 



Всички сте чували за мехлем от невен, нали? Аз направих мехлем от
тагетис, по- точно с маслен извлек от цветовете на тагетис. Използвах свежи цветове, което забави процеса. Ако се използват сушени цветчета, масленият извлек ще стане с по- малко на брой цветове и по- концентриран, за около седмица.


Маслен извлек от цветове на тагетис:

Цветчетата на тагетис се събират сутрин след като се вдигне росата. 

Не се мият с вода. Почистват се от насекоми, ако има такива и се отделят венчетата от чашките. (само оранжевата или жълта част)

Буркан с вместимост 350 мл. се запълва само с венчета без зелените чашки.

Буркана се допълва с добро качество зехтин, колкото да покрие всички венчета, почти до ръба на буркана. Запечатва се добре с капак и се прибира да престои на тъмно от четири до шест седмици.

Ако решите да използвате сушени цветове от турта, направете същото, като с пресните, но съкратите времето за накисване до една седмица. 

Буркана с маслен извлек се разклаща веднъж или два пъти на ден. На вторият ден се забелязва златисто оцветяване на маслото, което сте използвали. 

След изтичане на периода на накисване масления извлек се прецежда през марля или тензух. 

Течността се налива в суха чиста бутилка и се съхранява на тъмно. 

Както споменах в предната статия Домашна билкова аптека, слънцето разрушава съставките и пигментите в растенията, за това след като билките бъдат набрани се предпазват от преки слънчеви лъчи. Същото важи за маслените извлеци  и тинктурите. 

Често обаче се среща студена инфузия на слънце, която аз не практикувам. Доста билкари все още спорят дали е полезно маслените извлеци да са изложени на слънчева светлина или да престояват на тъмно. Вие сами решете кой метод да изберете.

Златистата ароматна течност може да се използва като масажно масло, в серум за сваляне на грим, за мазане при ухапване от насекоми, при суха, загрубяла или напукана кожа, също и за по- бързо зарастване на рани.








Мехлем с маслен извлек от тагетис:

посочените количества са за съотношение 1 ч.ч (с вместимост 150 мл.) маслен извлек, но могат да се променят според вашите нужди

маслен извлек от тагетис 1 ч.ч.

пречистен пчелен восък 30 г. (за 1 ч.ч. маслен извлек)

кокосово масло 3 с.л.(за 1 ч.ч. маслен извлек)

етерични масла (ЕМ) 20 капки (за 1 ч.ч. маслен извлек)

метални кутии за многократна употреба или малки бурканчета

марля

дървен шиш или шпатула

чист стъклен съд

микровълнова

В сух стъклен съд се смесват масленият извлек, кокосовото масло и пчелния восък. 

Съдът се поставя в микровълнова за една минута. Ако не разполагате с микровълнова, поставете стъкления съд със съставките за мехлема на водна баня. 

Разбърквайте с дървена шпатула или шиш, докато съставките се разтопят напълно и смесят добре. 

Не позволявайте съставките да завират, ако имате термометър използвахте го. Температурата до която трябва да достигне течността е не повече от 40 °C

Ако решите да използвате етерични масла, сега е момента да ги добавите. Разбърквайте при всяко добавяне на ново масло. 

Разсипете течността в плитки метални кутийки или малки стъклени бурканчета. 

Оставете мехлема  да се втвърди и затворете добре. 

Съхранявайте на прохладно място. 

Практични съвети от личен опит:

  • използвах свежи цветове от  жълта, оранжева и пъстра турта за направата на студен маслен извлек. Ако решите да използват сушени цветове в тази статия подробно съм описала процеса.
  • използвах олио от ленени семена, но  може да бъде заменено растително масло по избор, като бадемово масло, олио от слънчогледови семки, олио от авокадо или от гроздови семена или друго.
  • опаковах буркана с амбалажна хартия, поставих етикет с дата и наименование на масленият извлек и оставих на тъмно за шест седмици.
  • разделих половината количество от готовия маслен извлек, с едната част направих мехлем, а другата оставих, за да използвам с кухнята, като добавям на салати и дресинги.
  • при приготвянето на мехлема използвах етерични масла от чаено дърво, лавандула и евкалип. 
  • етеричните масла са приятно допълнение към мехлемите, но не са задължителни, ако решите пропуснете тази стъпка. При избора на ЕМ е добре да сте запознати предварително с тяхното качество и употреба. В тази статия може да намерите базова информация за често употребяваните ЕМ.
  • използвах бял пчелен восък за медицински и козметични цели, но може да се замени с пречистен, който използват пчеларите.
  • пречистеният пчелен восък може да потърсите от пчелари, в специализираните магазини или онлайн. Количеството, което ще използвате има значение за консистенцията на мехлема. Добавянето на повече пчелен восък ще втвърди мехлема, а по- малкото количество ще го направи мек и идеален за студена зима.
  • употребата на кокосово масло не е задължителна, то може да бъде заменено с друг вид олио или масло, дори с пречистена свинска мас или овча лой (ако разполагате с такива)
  • поставям етикети на всички опаковки с дата и наименование на съдържанието.
  • маслен извлек или мехлем от турта може да се направи по всяко време на годината със сухи цветове набрани лични, закупени от аптека или надежден билков дилър.
  • употребявам мехлема от тагетис ежедневно, за лице, тяло и като балсам за устни. Моята кожа е много суха и податлива на студ и слънце, за това използвам мехлема сутрин и вечер.


*Този пост няма за цел да ви даде медицински насоки и/или да ви убеждава в свръх естествените сили на билките, нито предписание как да ги използвате. В този пост споделям личният си опит за използването на някой билки и дроги отглеждани в моята собствена градина и такива, които са диворастящи в природата. 

*Моля преди употреба на която и да е рецепта се уверете, че не страдате от заболяване на което билките биха навредили на здравето ви, ако със сигурност знаете, че сте алергични към някой съставки избягвайте ги или ги заменете с други. 







Виж още:

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like