Weekends in The Kitchen: Breakfast in Bed ❤ Закуска в леглото


Закуска в леглото, защо не? Всички имаме нужда от малко глезотийки към самите себе си пък било то и с обикновени палачинки. Тези не са от най- обикновените, те са само за възрастни, но могат да се адаптират и за деца. Предлагам ви да не го правите, а да си ги хапнете само вие, за децата друг път.

Думата ми днес е за трънките, полезните им свойства и ползите им за здравето ни. 

Бодливата трънка или трънкосливка (лат. Prunus spinosa) е диворастящо храстовидно растение с ядливи кисело- тръпчиви плодове. В народната медицина освен плодовете се използват също така кората, цветовете, листата и дори корените. 

Бодливата трънка е богата на витамин А, С, В1 и В2, глюкоза, захароза и фруктоза, пектин, желязо, калий, калций, йод, магнезий и други.

Познати от дълбока древност, трънките се използват като лечебно средство в народната медицина. Те притежават очистителни, диуретични, стягащи, дезинфекциращи, противовъзпалителни и други свойства. Използват се против укрепване на венците, болно гърло, висока температура, помагат за възстановяване на метаболизма.
Консумацията на трънки в ограничени количества се препоръчват за подобряване на храносмилането, работата на сърцето и  дишането. В големи количества трънките са отровни.

Трънките пречистват токсичните вещества и шлаки натрупвани в организма, помагат при колит и гастрит.

Консумацията на трънки или части от растението се определя според заболяването. От сушени цветове или листа на бодлива трънка се приготвя чай, могат да се правят промивки или гаргара. Корените или кората са с по- мощно действие и се употребяват при упорити заболявания продължително време. Прилагат се под формата на тинктура. Сушените листа, цветове или плодове могат да се комбинират с други лечебни билки, като шипки, глог, арония и много други.

Плодовете могат да се консумират сурови, сушени, под формата на ликьор, вино, компот, мармалад, желе, сироп, сок и други.

Цветовете на бодливата трънка се събират на пролет. Сушенето им става като всички други билки и цветове - на проветриво и сенчесто място. Съхраняват се в хартиени или платнени торби. 




Листата на трънката имат сходно лечебно действие като цветовете, за по- добър ефект е подходящо да се събират в средата на лятото. Сушенето и съхранението им е същото като при останалите билки и дроги.

Кората на растението се събира през пролетта, а корените на есен. Сушенето е по- продължително, за по- сигурно се препоръчва да се сушат във фурна или дехидратор. Съхраняват се съответно: кора- една година, за корени до три години от събирането.

Плодовете на бодливата трънка се събират през октомври или ноември, те трябва да са добре узрели, въпреки това запазват кисело- тръпчивия си вкус. Могат да се сушат или консервират.

Споделям две рецепти- за сироп от бодливи трънки и мини палачинки. Тази комбинация ми се стори най- подходяща за зимните уикенди. Направете си ароматен чай, като този и си ги поднесете в леглото. 





Тайната за трайни палачинки, които могат да се консумират студени, та дори и на другия ден е в бирата. Ако ще споделяте палачинките с деца, е добре да я замените с вода или мляко. 

Мини палачинки с бира

необходими продукти за 15 броя с диаметър 17-18 см.: 

1 ч.ч. бяло брашно

2 броя яйца

100 мл. светла бира

1 с.л. захар

½ ч.л. сол

1 ч.ч. прясно мляко

2 с.л. растителна мазнина + за намазване на тигана

В купа се смесват всички съставки, разбъркват се с телена бъркалка или миксер. Тигана се загрява на силен котлон, намазва се с мазнина. С помощта на черпак се загребва от палачинковата смес и се слага в тигана. Котлона се намаля на по- ниска степен. Палачинката се обръща след 2-3 минути, когато е готова действието се повтаря докато сместа привърши. Може да навиете палачинките под формата на пурички още докато са топли. Подредете в подходяща чиния и залейте със сироп от трънки.







Споделям с вас рецепта за сироп от трънки, които лятото набрах в гората край реката. От плодовете успях да затворя две бурканчета с чуден сироп, който освен за пиене става и за поливане на палачинки. 

Сироп от трънки:

необходими продукти за два буркана по 360 мл. 

800 г. добре узрели плодове

600г. захар

½  ч.ч. вода

½ ч.л. лимонена киселина

Измийте и почистете плодовете. В касерола или тенджера загрейте водата и захарта, доведете до завиране. Прибавете към тях плодовете и оставете да къкрят около 15-20 минути. Ако се появи пяна, оберете я с лъжица. Ще забележете, че плодовете се спукват и костилката се показва. Това е момента да добавите лимонената киселина, разбъркайте и оставете плодовете поне за пет минути да къкрят на слаб огън. Изключете котлона и пригответе чисти сухи буркани или бутилки. С помощта на цедка или тензух прецедете сварените плодове и запечатайте бурканите, докато течността е още гореща. Обърнете бурканите с капака надолу и оставете до пълното изстиване на сиропа. 

Така приготвеният сироп може да използвате като подсладител към чая, за намазване на бисквити или сладкиши, може да разредите сиропа с газирана вода или да го ползвате в направата на коктейли или моктейли.

Сиропа се съхранява на хладно до една година.





Виж още:

Сироп от бъз

Американски палачинки

Сироп от бъз и ревен

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like