Weekends in The Kitchen: Печена мускатна тиква с чесново масло и пармезан



 
Нали ви казах, че всяка седмица мога да ям тиква и то приготвена по различен начин. Миналата седмица приготвих пухкави хлебчета с тиква, след това вкусно ризото и продължавам с тиквените рецепти.  Ето тази мускатна тиква например, която по мое мнение се отглежда най-лесно в градината се превърна е две различни ястия.

Този сорт тиква е зимна тиква с тънка кора, плътна месеста част и с лек аромат на ядки. Харесвам я за приготвянето както на десерти, така и на солени ястия. Всяка година събирам семена и посаждам в градината всякакви видове тикви, но тази година поникнаха предимно мускатни. Макар и дребнички тиквите, които отгледах това лято са първите от личното ми производство, вкусни са и много фотогенични :)

Мускатната тиква е не само вкусна, но съдържа много витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Тиквата е ниско калорична и подходяща за редица диети заради високите нива на хранителни вещества. Мускатната тиква е добър източник на желязо, калций, фосфор и мед, както и на витамин А, С и Б6. Подходяща за възрастни и деца, така наречената "цигулка" е често използвана в българската и интернационална кухня. 






Виж още:

Крем супа с тиква и пащърнак

Тиквено песто с печен чесън

Мускатна тиква с кускус и сирене фета

Използвайки мускатна тиква за тази рецепта, пестите време и усилия. Тънката кора на тиквата позволява да се приготвя без да се налага отстраняване на кората. Моята вкусна и бърза гарнитура към печено месо е тази.

Мускатна тиква с чесново масло и пармезан

необходими количества за две порции:

1 брой мускатна тиква

4-5 скилидки чесън

50 г. краве масло

50 мл. зехтин

1 с.л. сушен риган*

2-3 стръка сушена салвия*

1 ч.л пушена сол на люспи

4-5 броя чери домати

настърган пармезан за поръсване

сол и черен пипер на вкус

Тиквата се измива и се отстранява дръжката. Нарязва се на колелца с дебелина 6-7 мм. до уширението със семена, което се заделя за друго ястие. 

Скилидките чесън се обелват и по желание се нарязват, но може да се оставят цели.

В дълбок тиган се разтапя маслото заедно със зехтина. Добавят се салвията и скилидките чесън, сотират се, колкото да придобият златист загар.

Дъното на подходяща големина тава се намазва с чесновото масло и се подреждат резените тиква. Поръсват се със сушен риган, сол и черен пипер.

Намазват се с останалото масло, а чесъна се добавя при тиквата. 

Тиквата се пече на 200°C около 15-20 минути в зависимост от дебелината на резените, може и по- малко или повече. 

Пет минути преди да е готова тиквата се прибавят измитите чери домати.

Изпечените резени тиква се сервират топли поръсени с пармезан и пушена сол на люспи. 

Билките и подправките могат да бъдат заменени по ваш вкус. 









Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like