Pumpkin with cous-cous and feta cheese ~ Тиква с кускус и сирене фета

 Празникът на Вси светии, станал много популярен напоследък да се празнува из цяла Европа се е отразил във всички насоки на кулинарията. Ето, дори в често посещаван от мен биологичен ресторант в Хага са включили тиква в менюто си.
Интереса ми прeдизвика комбинацията тиква- кускус-сирене фета. Приятна комбинация, но нещо й липсваше. Реших и аз да приготвя у дома, но с подобрения. 
Рецептата е инспирирана от тук.

за две порции:
1 органична мускатна тиква
1ч.ч кускус
шепа стафиди
щедра шепа кашу
връзка магданоз
сок от половин лимон
сирене фета в зехтин и подправки
шепа рукола
сол, черен пипер

Photo: 100 decors
Измийте и подсушете тиквата. Увийте я в алуминиево фолио, сложете я в малка тавичка и печете 45 минути във фурна загрята на 170 градуса.
През това време загрейте тиган изсипете кашуто , запечете леко до зачервяване.
В голяма купа изсипете кускуза, залейте с чаена чаша вряла вода и добавете стафидите, разбъркайте с вилица и завийте с чиста кърпа купата. Оставете да се охлади, като от време на време разбърквате с вилица. Нарежете магданоза на ситно и го добавете към охладения кускус, залейте със лимоновия сок. Половината количество от запеченото кашу накълцайте на едро и добарете към кускуса. Поръсете с рукола.
Отстранете фолиото от изпечената тиква. Разрежете я на две равни части по дължината. Изчистете семките и я оставете да се охлади. С малка лъжица загребвайте от месестата част на тиквата и го добавяйте към кускуза. Внимателно изгребвайте сърцевината на тиквата, така че да не засегнете кората, до получаване на  две ''лодки''. Разбъркайте добре кускуза с тиквата и останлите съставки и напълнете тиквата със сместа. Поръсете с другата половина кашу.
Photo: 100 decors
за поднасяне:
2 броя цикория
1 ябълка
2-3 с.л. майонеза
сол, черен пипер 

 Цикоията се срязва на две, почиства се от горчивата сърцевина и се накълцва на ситно с купа. Ябълката се измива и подсушава, отстранява се дръжката и се почистват семките. Нарязва се на тънки лентички или се настъргва на едро ренде и се смесва с цикорията. Добавя се майонезата, сол и чер. пипер на вкус. Всичко се разбърква добре.

 Поставете така получените "лодки" в подходящи чинии и разпределете по няколко парчета сирене фета върху всяка една, залейте отгоре малко от зехтина. Поднесете със салата от цикория.
Изстудено бяло вино е добра компания за вегетарианското меню в навечерието на Вси Светии.



Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like